Suriname

Beoogde nieuwe president Suriname ontkent open te staan voor uitlevering Bouterse

Chan Santokhi, de beoogde nieuwe president van Suriname, zou bereid zijn om Desi Bouterse aan Nederland uit te leveren als ons land daarom vraagt, meldde radiozender BNR na een interview met Santokhi. Enkele uren later ontkende de politicus zijn uitspraken via een officiële verklaring van zijn partij VHP.

ANP
Chan Santokhi (VHP) tijdens een herdenking van 147 jaar Hindostaanse Immigratie. Beeld ANP
Chan Santokhi (VHP) tijdens een herdenking van 147 jaar Hindostaanse Immigratie.Beeld ANP

“We kijken uit naar het rechtshulpverzoek van Nederland en we kijken uit naar wat het advies zal zijn van de procureur-generaal,” zei Santokhi volgens BNR in het interview. Hij houdt zich daarbij vast aan de wet, zegt de beoogde president. “Dat is zoals het systeem werkt in Suriname.”

Via een verklaring van zijn partij laat Santokhi nu weten dat hij dit niet zo bedoeld heeft. “Op geen enkel moment heeft de VHP-voorzitter gesuggereerd of gezegd dat hij openstaat voor uitlevering van een Surinamer, in dit geval de zittende president. Het is bekend dat Surinamers volgens de bestaande wetgeving niet uitgeleverd kunnen worden.” De journalist van BNR heeft ‘oneigenlijke conclusies’ getrokken, aldus de verklaring.

Santhoki heeft met zijn partij VHP bij de verkiezingen een recordwinst van 20 zetels behaald, en hij staat te popelen om aan de slag te gaan met drie beoogde coalitiepartijen. De hoop is dat Bouterse zich neerlegt bij de verkiezingsnederlaag.

Celstraf

Bouterse hangt in Suriname een celstraf van 20 jaar boven het hoofd vanwege zijn aandeel in de Decembermoorden in 1982. Als president heeft hij de rechtsgang steeds kunnen vertragen, maar als burger zal hij, bij verlies van het hoger beroep, mogelijk alsnog zijn straf moeten uitzitten.

Daarnaast moet Bouterse in Nederland nog 11 jaar uitzitten voor drugssmokkel. Hij werd in 2000 door het hof in Den Haag bij verstek veroordeeld voor betrokkenheid bij een transport van bijna 500 kilo cocaïne.

De veroordeling had grote gevolgen voor Bouterse: Europol vaardigde na het vonnis een arrestatiebevel tegen hem uit, waardoor hij niet vrij kon reizen. Nadat hij in 2010 tot president van Suriname werd verkozen, genoot hij diplomatieke onschendbaarheid.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden