PlusAchtergrond

Belgische minister ontsnapt aan ontvoering. Zijn criminelen tot steeds meer bereid?

De Belgische justitieminister Vincent Van Quickenborne maakte via een videoboodschap bekend dat hij moest onderduiken. Beeld -
De Belgische justitieminister Vincent Van Quickenborne maakte via een videoboodschap bekend dat hij moest onderduiken.Beeld -

De Belgische minister van Justitie Vincent Van Quickenborne lijkt te zijn ontsnapt aan een ontvoering door een groep Nederlanders. Waarschijnlijk is de dreiging drugsgerelateerd. ‘Het kan een poging zijn om te intimideren met de boodschap: we zijn tot alles bereid.’

Raymond Boere en Tom van der Meer

Afgelopen weekend maakte minister Van Quickenborne bekend dat hij voorlopig moet onderduiken, nadat de politie een auto had gevonden met een kalasjnikov, een revolver en flessen benzine bij het huis van de Belgische justitieminister in Kortrijk. Ook lagen er een kogelwerend vest en spanbanden in.

De dreiging zou komen van een groep Nederlanders. De politie kreeg al eerder informatie dat er iets op handen zou zijn, en schroefde de beveiliging rond het huis op. Mogelijk schrokken de daders daarvan en maakten ze afgelopen donderdag rechtsomkeert toen ze het plan wilden uitvoeren. De politie kon hen echter volgen. Na de verijdeling werden al snel in Den Haag en Leidschendam drie mannen van 20, 29 en 48 jaar opgepakt. Een vierde verdachte werd nog enige tijd gezocht, maar kon zondagmiddag ook worden aangehouden. Ook dat gebeurde in Den Haag.

Van Quickenborne liet in een videoboodschap weten dat de 48 uur na de ontdekking een ‘werkelijke rollercoaster’ waren geweest voor zijn gezin. “Maar gelukkig stellen we het goed. We zijn veilig en we zijn in goede handen.”

Vanuit drugsmilieu

Belgische media gaan ervan uit dat de dreiging komt uit het drugsmilieu. In het land zijn de afgelopen maanden regelmatig aanslagen gepleegd en verijdeld, ook veel met Nederlandse betrokkenheid. Een tiental Nederlanders zit inmiddels vast voor incidenten op Belgische bodem.

Dat criminelen zo openlijk de confrontatie lijken op te zoeken met de overheid, komt voor hoogleraar criminologie Emile Kolthoff niet als een verrassing. “We zien dat geweld door criminelen heftiger en openlijker wordt. Hoe meer de overheid strijdt tegen georganiseerde criminaliteit, hoe meer criminelen bereid zijn tegenacties uit te voeren. Ze durven meer risico’s te nemen.”

Ontvoeringen in het criminele milieu gebeuren weleens om zakelijke geschillen uit te vechten. Een voorbeeld daarvan waren de martelcontainers die in Wouwse Plantage die werden ontdekt. Dat ze het nu zouden hebben voorzien op mensen uit de bovenwereld, is volgens Kolthoff vrij bijzonder. Ook in Nederland kwam vorige week naar buiten dat Mark Rutte en prinses Amalia dreigden te worden ontvoerd.

Criminelen grijpen volgens Kolthoff niet snel naar dit middel. “Het kan een poging zijn om te intimideren met de boodschap: we zijn tot alles bereid. Maar ze weten dat een ontvoering daadwerkelijk uitvoeren, ingewikkeld is. Criminelen moeten er veel voor organiseren, er is een behoorlijk risico dat ze worden gepakt en dan is het ook nog eens zeer onzeker of ze ermee bereiken wat ze willen.”

Verschil met terroristen

In het verleden zijn er wel vaker gijzelingen van mensen met publieke functies geweest, maar dat was vooral het werk van terroristen. Volgens Kolthoff is er een belangrijk verschil tussen hen en criminelen. “Terroristen zijn politiek geëngageerd en bereid te sterven voor hun zaak. Criminelen hebben die behoefte doorgaans niet.”

Met de mislukte actie werkt de georganiseerde drugscriminaliteit zichzelf tegen, zegt de bekende Belgische misdaadjournalist Faroek Özgünes. “De aanpak krijgt nu nog meer prioriteit.”

Özgünes zou er niet van staan te kijken als blijkt dat ze geen directe banden hebben met het Nederlandse drugsmilieu, zoals nu misschien wordt aangenomen. “We hebben meestal te maken met Belgische opdrachtgevers, die in Dubai of Turkije zitten en vanuit daar hun organisatie aansturen,” zegt hij. “Ik denk dat het moeilijk was om een Belgisch commando te vergaren dat zich aan de ontvoering van een minister wil branden. De kans was ook groot dat dat zou uitkomen. Daarom ook dat men is uitgeweken naar Nederland.”

Van Quickenborne is doelwit omdat hij gezien wordt als uithangbord van de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit. Hij sloot een uitleveringsverdrag met Dubai en is in België boegbeeld van het kraken van de versleutelde criminele telefoons en de golf van arrestaties die dat teweeg heeft gebracht. “40 procent van de politiecapaciteit in Antwerpen is daar momenteel mee bezig,” weet Özgünes. “Maar nu ga je zien dat ze zichzelf in de voet hebben geschoten. Als je plannen hebt om de minister te ontvoeren, krijg je de volle aandacht en prioriteit.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden