België vreest massale overtocht na verbod Hells Angels

Het verbod op motorclub Hells Angels is slecht nieuws voor België. De kans is groot dat de leden nu massaal de grens over zullen steken om zich daar te vestigen. Eerder werd ook 'concurrent' Bandidos al verboden, binnenkort volgen allicht ook Satudarah en No Surrender.

Inge Bosschaerts

Vooral in Limburg houden enkele burgemeesters hun hart vast sinds de rechter woensdag het vonnis uitsprak. Onder anderen policiti Marino Keulen van Lanaken en Raf Terwingen van Maasmechelen vrezen dat de Hells Angels nu hun kant zullen opkomen.

Na het verbieden van motorbende Bandidos vorig jaar was het effect daarvan meteen zichtbaar in België. De club verkaste naar Lommel, om daar een eerste Belgisch 'chapter' op te richten. Daar kwamen ook nog twee 'support clubs' bij, in Landen en Hasselt. Volgens Keulen en Terwingen bestaat het risico dat de Hells Angels eveneens de grens zullen oversteken om zich in Limburg te vestigen. “Dat zal zeker gebeuren,” zegt Cedric Stuyck, sectiehoofd van de dienst Georganiseerde Misdaad van het parket Limburg. “Al verwacht ik niet dat er, zoals bij de Bandidos, ook nieuwe chapters zullen worden opgericht in ons land. Want de Hells Angels hébben hier al afdelingen. Nieuwe clubhuizen komen er dus allicht niet, leden die overkomen vanuit Nederland verwachten we wel.”

Geen gewone huisvaders

Een weinig aanlokkelijk vooruitzicht, want Hells Angels zijn volgens de Belgische krant Het Laatste Nieuws geen gewone huisvaders die op zondag eens graag een ritje met de motor maken. “Het is een criminele motorbende, die zich bezighoudt met drugstrafiek, wapenhandel, mensensmokkel en afpersing,” benadrukt Stuyck. “Heel wat leden hébben niet eens een motorfiets. Die zitten dus om een andere reden bij de club. Onderzoek wees al uit dat 70 tot 75 procent van de leden een strafrechtelijk verleden heeft.”

Een strafblad dat ze ook voortdurend aanvullen. Vooral in Limburg - waar door de geografische ligging, op het drielandenpunt, 29 afdelingen van de grote motorclubs aanwezig zijn - zorgden de bendes regelmatig voor problemen. De afgelopen jaren kwam het er al tot verschillende gewelddadige confrontaties: van vecht- en schietpartijen over brandstichtingen tot moorden. Triest hoogtepunt was de moord op twee leden en een sympathisant van de Outlaws, in 2011 in Maasmechelen. Een lid van de rivaliserende Hells Angels werd daar uiteindelijk voor veroordeeld tot 30 jaar cel.

Grondwettelijk recht

De motorbendes verbieden, zoals Nederland nu doet, kan wettelijk niet in België. “Maar misschien moet justitie toch eens bekijken wat dan wél mogelijk is,” zegt Marino Keulen. “Motorbendes gebruiken het grondwettelijk recht op vereniging gewoon als dekmantel voor hun criminele activiteiten. In België worden op dit moment ontzettend veel middelen ingezet om hen in het oog te houden. Nederland daarentegen is heel drastisch. Ik kan alleen maar hopen dat wij ook ooit tot dergelijke uitspraken kunnen komen.”

Volgens Stuyck zou het inderdaad iets makkelijker zijn, mocht de Belgische wet dergelijke procedures mogelijk maken. “Maar dat is niet zo, en dus proberen wij de bendes onder meer via politiereglementen aan banden te leggen. Dat gaat iets moeizamer, maar ik ben ervan overtuigd dat het ons zo ook wel zal lukken.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden