Nieuws

België verdenkt Qatar van corruptie in EU: 16 invallen in Brussel

De politie in Brussel heeft vrijdagochtend zestien huiszoekingen verricht in verband met een groot onderzoek naar corruptie in het Europees Parlement (EP). Vermoed wordt dat ‘een land in de Perzische Golf’ invloed probeert te kopen in de Europese politiek.

Het Parool
Het gebouw van het Europees Parlement in Brussel. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Het gebouw van het Europees Parlement in Brussel.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Volgens Belgische media gaat het om Qatar. Vier mensen zijn opgepakt. Onder de verdachten zijn vooral medewerkers, maar ook een oud-lid van het EP is verhoord.

Qatar wordt al meerdere maanden verdacht van corruptie. Het land zou pogen de economische en politieke besluiten van het Europees Parlement te beïnvloeden. Dat gebeurt volgens de Belgische autoriteiten door het betalen van grote geldsommen of het aanbieden van geschenken aan personen met een belangrijke politieke of strategische functie in het Parlement.

Bij de huiszoekingen, vooral gericht op medewerkers van het EP, is vrijdagochtend ongeveer 600.000 euro aan contant geld gevonden. Ook digitale informatie en mobiele telefoons zijn in beslag genomen.

PvdA en CDA

Volgens het Belgische weekblad Knack, dat vrijdag samen met de krant Le Soir het nieuws bracht, zijn huiszoekingen uitgevoerd bij vier medewerkers van parlementariërs van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (S&D, waarbij de PvdA is aangesloten).

Een daarvan zou ook banden hebben met de Europese Volkspartij, waartoe het CDA behoort. Woordvoerder van die partijen tonen zich volledig verrast. Verder vielen de speurders ook binnen bij twee adviseurs en een ambtenaar van het Europees Parlement, lobbyisten, een voormalig Europarlementslid én een hooggeplaatste vakbondsman. De vier personen die zijn opgepakt zijn afkomstig uit Italië.

Het Europees Parlement wil geen reactie geven op juridische procedures. ‘Zoals altijd werkt het Europees Parlement volledig mee met de bevoegde nationale instanties. Dat geldt ook in deze specifieke zaak.’

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden