Plus

Belegger tast mensenrechten aan, oordeelt VN

De entree van de Amerikaanse investeer­der Blackstone op de Amster­damse woningmarkt is alarmerend, vindt de VN. Dit soort partijen verjaagt huurders uit hun huizen.

Michiel Couzy
Verenigde Naties Beeld -
Verenigde NatiesBeeld -

De Verenigde Naties hebben in een verklaring de praktijken van grote investeerders veroordeeld die betaal­bare woningen opkopen, de huren verhogen en bestaande huurders uit hun huizen zetten.

Mensenrechtenexperts van de VN hebben de firma Blackstone in een brief laten weten dat de manier waarop ze huizen opkoopt en bewoners behandelt, in strijd is met internationale mensenrechten, zoals het recht op een huis. Dat is saillant, want juist Blackstone heeft onlangs aangekondigd zo'n 200 miljoen euro te willen investeren in de Nederlandse huizenmarkt en dan vooral in Amsterdam.

Deze Amerikaanse investeerder heeft al een blok woningen gekocht in de Van Walbeeckstraat bij het Rembrandtpark in West. Blackstone heeft zich inmiddels per mail gemeld bij wethouder Laurens Ivens (SP), die in de raad zijn zorgen uitte over het feit dat investeerders kennelijk rekenen op nog meer prijsstijgingen in Amsterdam. Want Blackstone is op zoek naar rendement en als het bedrijf iets koopt, wil het daar via verhuur of verkoop nog meer geld uit halen.

De Amerikaanse investeerder koopt onder meer bedrijven en vastgoed op. In totaal beheert het voor 472 miljard dollar aan bezittingen, waarvan 136 miljard in vastgoed, onder meer in Chinese winkelcentra, Indiase kantoren en Amerikaanse wolkenkrabbers. En daar komen ook Amsterdamse woningen bij. De strategie hierbij is, volgens de website: 'buy it, fix it, sell it', oftewel: kopen, opknappen en verkopen. En daarmee heeft de VN dus moeite mee.

Gedwongen tot vertrek
"In korte tijd zijn internationale investeerders en vermogensbeheerders als Blackstone uitgegroeid tot de grootste huizenbazen ter wereld, door duizenden en duizenden woningen te kopen in Amerika, Europa, Azië en Latijns-Amerika," stelt de VN. "Ze veranderen de wereldwijde huizenmarkt en investeren nog niet eerder vertoonde bedragen in huisvesting en veranderen woningen in financiële instrumenten en investeringen."

Blackstone richt zich hierbij vooral op 'ondergewaardeerde huizen', hetgeen volgens de VN vooral betekent dat die nog betaalbaar zijn voor de bewoners. Vervolgens knappen investeerders deze huizen massaal op en bieden die aan voor hogere huren. De oorspronkelijke bewoners kunnen die niet meer opbrengen en moeten vertrekken.

De VN-experts hebben 'ontelbare' voorbeelden gehoord waarbij investeerders woonblokken opkopen en de huren met 30 tot 50 procent verhogen. Ook investeerders moeten zich houden aan de mensenrechten, aldus de VN.

Knot: huizenprijzen en schulden zijn te hoog

Geringe nieuwbouw en fiscale subsidies voor koopwoningen zijn funest voor de woningmarkt. De hypotheekrenteaftrek moet daarom verder verlaagd worden. Dat stelt president Klaas Knot van De Neder­landse Bank in de inlei­ding van het vandaag verschenen jaarverslag.

Knot signaleert dat de huizenprijzen in Nederland sterker fluctueren dan in omringende landen. Dat komt, stelt de bankpresident, doordat het aanbod van woningen on­gevoelig is voor de huizenprijs. Er wordt te weinig gebouwd door te strikt beleid op ruimtelijke ordening en krapte op de arbeidsmarkt.

De hypotheekrente­aftrek leidt tot hogere woningprijzen en meer schulden, en toch ligt hypotheekrente hoger dan in andere landen. Knot oppert dat het maximale tarief waartegen de rente af­getrokken kan worden - dat stapsgewijs al wordt verlaagd tot 37 procent - verder omlaag kan.

Hij vindt ook dat huizenkopers maximaal 90 in plaats van 100 procent van de waarde van hun huis mogen lenen. In 2012 was dat nog 106 procent. "Maximaal 90 procent lenen is in internationaal perspectief nog altijd hoog."
Ton Damen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden