Bekend Russisch oppositielid op de vlucht uit angst voor arrestatie

De prominente Russische politicus van de oppositie Dmitri Goedkov is zijn land ontvlucht uit angst om opgesloten te worden in de gevangenis. Op de berichtendienst Telegram schreef hij zondag dat hij naar Kiev is vertrokken, de hoofdstad van Oekraïne.

Het Parool
Dmitri Goedkov vlak na zijn vrijlating donderdag. Beeld AP
Dmitri Goedkov vlak na zijn vrijlating donderdag.Beeld AP

De criticus van het Kremlin zei dat hij van kennissen, die nauwe banden met de regering hebben, had vernomen dat er nieuwe strafmaatregelen tegen hem worden geformuleerd. Die zouden ervoor bedoeld zijn dat Goedkov niet kan deelnemen aan de parlementsverkiezingen in de herfst. Het voormalige lid van de Doema, het Russische parlement, zegt dat de regering van president Poetin er alles aan doet om ervoor te zorgen dat hij zich niet kandidaat kan stellen.

De 41-jarige Goedkov was donderdag juist weer vrijgelaten, nadat hij 48 uur was vastgehouden tijdens zijn vakantie. Volgens de autoriteiten zou hij verzuimd hebben de huur voor zijn kantoorruimte te betalen, maar dat ontkent hij. Zijn arrestatie werd vanuit de Europese Unie sterk bekritiseerd. Hij werd samen met Andrej Pivovarov opgepakt, die van een vlucht richting Polen werd geplukt. Pivovarov moet wel twee maanden in de gevangenis blijven. Pivovarov is de vroegere directeur van Open Rusland, de beweging van de Russische oligarch in ballingschap en Kremlincriticus Michail Chodorkovski.

Activiteiten staken

Twee weken geleden besloot Open Rusland al zijn activiteiten in Rusland te staken om te voorkomen dat medewerkers in de problemen zouden komen. Eerder besloot ook de anti-corruptieorganisatie FBK van Aleksej Navalny zichzelf op te heffen om te voorkomen dat zijn medewerkers in de gevangenis zouden belanden.

Oppositieleden klagen al jaren dat de machthebbers in Rusland hardhandig optreden tegen andersdenkenden. Tientallen leden van de oppositie, onder wie Navalny, zitten al in de gevangenis.

President Poetins partij Verenigd Rusland hoopt in september opnieuw een absolute meerderheid te behalen in de Doema. Goedkov liet weten dat hij zeker tot aan de verkiezingen in het buitenland zal blijven. Zijn familie en vrienden, die eveneens bedreigd worden, zullen die beslissing begrijpen, schreef hij.

Dmitri Goedkov werd samen met Andrej Pivovarov opgepakt, die wel twee maanden in de gevangenis moest blijven.  Beeld via REUTERS
Dmitri Goedkov werd samen met Andrej Pivovarov opgepakt, die wel twee maanden in de gevangenis moest blijven.Beeld via REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden