Bedrijven Myanmar sluiten deuren uit solidariteit met verzet

Weer zijn tienduizenden betogers de straat op gegaan in Myanmar uit protest tegen de militaire staatsgreep. In weerwil van het harde ingrijpen van de politie afgelopen weekend en dreigende woorden van de autoriteiten.

Tom Kieft
null Beeld AP
Beeld AP

Veel bedrijven in Myanmar hebben maandag de deuren gesloten gehouden uit solidariteit met de protest­beweging. Niet alleen lokale winkels schaarden zich achter het verzet, ook filialen van internationale ketens ­bleven dicht. Onder meer de fastfoodrestaurants van KFC gaven gehoor aan de oproep voor een grote proteststaking.

‘De vijf tweeën’

Het militaire regime dat begin deze maand regeringsleider Aung San Suu Kyi afzette, begint zijn geduld met de oppositie te verliezen. In een verklaring die dit weekend werd verspreid via staatsomroep MRTV werd nadrukkelijk gewaarschuwd voor de ­gevolgen van verdere escalatie. ‘Demonstranten hitsen nu mensen op – vooral emotionele tieners en jongeren – om een pad van confrontatie te volgen dat levens zal kosten,’ aldus de verklaring.

Die dreigende taal heeft niet kunnen voorkomen dat weer op grote schaal werd geprotesteerd in de metropool Yangon, hoofdstad Naypyidaw en de steden Myitkyina en Dawei.

Het protest vandaag had een toegevoegde symbolische lading vanwege de datum. Actievoerders hadden de voorbije dagen opgeroepen tot een historisch protest tijdens ‘de vijf tweeën’, (22-2-2021) en trokken de parallel met de beruchte protestdag op 8 augustus 1988, toen een vorige generatie antimilitaire protesten organiseerde, die bloedig werden neergeslagen door het leger.

Zo gewelddadig als destijds is de jongste protestgolf nog niet. Maar het geweld neemt zienderogen toe, met zaterdag als het voorlopige dieptepunt. Twee betogers overleden en ­vele tientallen raakten gewond in de stad Mandalay toen de politie het vuur opende op een groep demonstranten.

Daarmee is het dodental door geweld tegen demonstranten opgelopen tot drie. De vrouw die op 9 januari tijdens een protest door ordetroepen in haar hoofd werd geschoten is zaterdag aan haar verwondingen overleden. Ze is uitgegroeid tot een symbool van verzet tegen de militaire machthebbers. Haar begrafenis gisteren trok vele honderden mensen.

Internationaal wordt de coup afgekeurd. Het leger wipte de regering uit het zadel en beschuldigde die van verkiezingsfraude. Het leger belooft nieuwe verkiezingen te houden, maar heeft nog niet gezegd wanneer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden