Baltische staten sluiten grenzen voor Loekasjenko

De Belarussische president is persona non grata in Estland, Letland en Litouwen. De drie Baltische staten hebben voor hem en 29 getrouwen de grenzen gesloten.

David van Unen
De Belarussische president Loekasjenko. Beeld EPA
De Belarussische president Loekasjenko.Beeld EPA

Ook de ministers van onder meer Binnenlandse Zaken en Justitie en de hoogste aanklager van Belarus hebben een inreisverbod. “Zij zijn persoonlijk verantwoordelijk voor de frauduleuze verkiezingen van 9 augustus en hebben het gewelddadig neerslaan van vreedzaam protest ondersteund,” aldus de Letse minister van Buitenlandse Zaken Edgars Rinkevics.

De Litouwse president Gitanas Nauseda spoort andere landen aan het Baltische voorbeeld te volgen.

De Europese Unie is vooralsnog terughoudend met sancties aan het adres van Minsk. Brussel werkt aan een eigen lijst met twintig Belarussen die beperkingen zouden kunnen worden opgelegd. Of president Loekasjenko daarop staat, is niet bekend.

Jong Oranje

Wel hebben de regeringsleiders binnen de EU gezegd de presidentsverkiezingen van vorige maand – waarin Loekasjenko ruim tachtig procent van de stemmen claimde – niet te erkennen.

Linas Linkevicius. De Litouwse minister van Buitenlandse Zaken bood oppositieleider Tichanovskaja onderdak. Beeld AFP
Linas Linkevicius. De Litouwse minister van Buitenlandse Zaken bood oppositieleider Tichanovskaja onderdak.Beeld AFP

De in Nederland woonachtige Belarussische Palina de Dauwe probeert intussen via een oproep de KNVB te bewegen de wedstrijd van Jong Oranje tegen Jong-Belarus, op vrijdag in Minsk, af te blazen. De KNVB zegt dat oordeel aan de Uefa te willen laten.

De Belarussische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja herhaalde maandag in Nieuwsuur wie volgens haar de rechtmatige winnaar is: zij. Ze ontvluchtte daags na de verkiezingen Belarus, maar ontkent te hebben opgegeven. “Ik had mijn redenen om naar Litouwen te gaan. Die zal ik later misschien bekendmaken.”

In Minsk maakte Tichanovskaja’s collega Maria Kolesnikova – die als enige kopstuk van de oppositie nog in Belarus is – maandag de oprichting van een nieuwe partij bekend, die de verantwoordelijkheid op zich wil nemen een nieuwe maatschappij op te bouwen. Ook zijn Belarussen opgeroepen opnieuw te gaan staken.

Referendum

De Belarussische president Aleksandr Loekasjenko heeft maandag een ogenschijnlijke handreiking gedaan naar de demonstranten in zijn land, die volgens hem overigens nog altijd in de minderheid zijn. Hij zei tegen staatsmedia bereid te zijn een referendum over herziening van de grondwet te organiseren. “Iedereen mag aangeven wat hem of haar bevalt en wat niet.” Wat er precies zou kunnen worden herzien aan de grondwet, liet Loekasjenko echter in het midden. Er zijn eerder referenda geweest in Belarus. Bij de laatste, in 2004, verlengde de president het maximaal aantal termijnen dat hij mag dienen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden