Baby die door Afghaanse ouders aan Amerikaanse militair werd overhandigd nog steeds vermist

Een Afghaans stel dat in de chaos van de luchthaven van Kaboel op 19 augustus hun baby overhandigde aan een Amerikaanse militair, heeft hun kind na bijna drie maanden nog steeds niet teruggevonden. Dat vertellen de ouders aan persbureau Reuters.

Marlies Rothoff
Baby Sohail is nu al meer dan drie maanden zoek, zijn ouders zijn radeloos. Beeld VIA REUTERS
Baby Sohail is nu al meer dan drie maanden zoek, zijn ouders zijn radeloos.Beeld VIA REUTERS

Mirza Ali Ahmadi en zijn vrouw Suraya stonden op 19 augustus samen met hun vijf kinderen in een grote menigte bij de ingang van de luchthaven van Kaboel, toen een Amerikaanse soldaat aan de overkant van het hoge hek vroeg of ze hulp nodig hadden.

Uit vrees dat hun twee maanden oude baby Sohail verpletterd zou worden door alle dringende mensen, overhandigden ze het kind aan de militair. Ervan uitgaand dat ze snel de toegangspoort zo’n vijf meter verder zouden bereiken. Maar op dat ogenblik begonnen de taliban honderden mensen terug te dringen. Het duurde meer dan een half uur voor de familie weer bij de andere kant van het hek rond de luchthaven kon komen. Maar daar aangekomen, was baby Sohail nergens te bekennen.

Lege opvangruimte

Ahmadi, die tien jaar op de Amerikaanse ambassade had gewerkt als bewakingsagent, begon wanhopig aan alle militairen te vragen waar zijn baby was. Een legercommandant vertelde hem dat de luchthaven te gevaarlijk was voor een baby en dat het kind misschien naar een speciale opvangruimte voor kinderen was overgebracht. Die ruimte bleek echter leeg.

“Hij liep met me over de hele luchthaven om overal te zoeken”, aldus Ahmadi, die de naam van de commandant niet kent en met hem communiceerde via een tolk. Een van de burgermedewerkers met wie hij sprak, zei hem dat Sohail mogelijk zelf geëvacueerd was. “Ze zeiden: ‘We hebben geen middelen om de baby hier te houden,’” vertelt de vader.

Hele tijd huilen

Ondertussen spreekt de vader iedereen die hij tegenkomt, van hulpverleners tot Amerikaanse ambtenaren, aan over zijn vermist zoontje. “Iedereen belooft dat hij zijn best zal doen, maar dat zijn maar beloftes,” stelt hij.

Een Amerikaanse regeringsfunctionaris die op de hoogte is van de situatie bevestigt dat alle betrokken agentschappen, inclusief Amerikaanse legerbases en overzeese locaties, op de hoogte zijn.

Een hulporganisaties voor Aghaanse vluchtelingen verspreidt een affiche met een foto van Sohail binnen haar netwerk in de hoop dat iemand hem zal herkennen.

Suraya vertelt dat ze bijna de hele tijd huilt en dat haar andere kinderen radeloos zijn. “Iedereen die me belt, mijn moeder, mijn vader, mijn zus, ze troosten me allemaal en zeggen ‘maak je geen zorgen, God is goedaardig, je zoon zal gevonden worden’,” zegt ze. “Het enige wat ik doe, is denken aan mijn kind.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden