PlusInterview

AzG: ‘Er is nog eten op de Ocean Viking, maar de rantsoenen raken op’

Met 356 opvarenden is het vol aan boord van de Ocean Viking. Beeld Hannah Wallace Bowman/AP
Met 356 opvarenden is het vol aan boord van de Ocean Viking.Beeld Hannah Wallace Bowman/AP

Met 356 opvarenden vaart de Ocean Viking over de Middellandse Zee, de eindbestemming is onzeker.

Pieternel Gruppen

Zonder enig vooruitzicht op een haven waar het mag aanleggen vaart het reddingsschip Ocean Viking al anderhalve week tussen Malta en Italië. Aan boord zitten 356 mensen die door hulporganisaties Artsen zonder Grenzen (AzG) en SOS Méditerranée uit zee zijn gered. Jay Berger, projectleider van AzG, vertelt hoe hij met zo’n dertig andere bemanningsleden de rust probeert te bewaren.

Hoe staat het met de rantsoenen?

“We hebben nog wel water en eten, maar we hebben de porties al aangepast, omdat we niet weten hoelang we nog met onze voorraad moeten doen. Het vuilnis begint zich zo langzamerhand op te hopen. Dit schip is niet geschikt om lang op te verblijven, maar echt bedoeld als reddingsschip dat na een actie zo snel mogelijk in een haven aanlegt.”

Hoe houden de opvarenden zich?

“Tot nu toe stellen de mensen aan boord zich heel geduldig op. Ze vragen uiteraard wel voortdurend wanneer we eindelijk gaan aanmeren. We willen hen niet voorliegen en vertellen eerlijk dat we het niet weten, maar dat onze organisaties ook aan land hard werken om een oplossing te vinden. We hebben contact met ­zowel de autoriteiten in Italië als in Malta gehad, maar kregen geen toestemming een haven binnen te varen. We hebben al een paar keer gezien dat een schip pas toestemming krijgt om aan te leggen als de situatie is geëscaleerd. Wij willen voorkomen dat het uit de hand loopt.”

Hoe probeert u de rust te bewaren?

“We proberen mensen gerust te stellen, ze hun verhaal te laten vertellen en ze op het hart te drukken dat we hen hoe dan ook niet naar Libië zullen brengen. Overdag zorgen we voor wat afleiding. Zondag hebben we ­bijvoorbeeld een wasdag gehouden. Kleren werden gewassen, mensen konden douchen en hun haar laten knippen. Ook organiseren we spelletjes. We hebben ongeveer honderd minderjarigen aan boord, de meesten zonder volwassen begeleider. Van velen weten we niet waar de ­ouders zijn.”

Aan boord is ook een kleine kliniek ingericht. Met wat voor problemen komen mensen daar binnen?

“Bijvoorbeeld met verwondingen die ze in Libië hebben opgelopen. Onze artsen zien tekenen van marteling, zoals schot- en steekwonden. Ook proberen we mensen eerste psychische hulp te bieden. Ze hebben veel traumatische gebeurtenissen meegemaakt. Tijdens hun reis naar Libië, in Libië zelf en ook nog op de Middellandse Zee. De laatste dagen, toen er veel wind stond, kwamen er ook veel mensen de kliniek binnen die zeeziek waren geworden. Het is nu wat rustiger op zee, maar wel erg heet. We hebben een groot zeil gespannen zodat er overdag schaduw is op het dek.”

Zijn er spanningen merkbaar?

“Spanning valt bijna niet te vermijden met zo veel mensen die op elkaar gepakt zitten. Dat merk je vooral ’s avonds als mensen in de krappe ruimte een plek zoeken om te slapen en in de rij als er eten wordt uitgedeeld.”

Hoe verder met de Open Arms?

Een ander schip, de Open Arms van de gelijknamige Spaanse organisatie, ligt vlak voor Lampedusa voor anker en weigert daar vooralsnog te vertrekken. Open Arms won vorige week een zaak tegen de Italiaanse staat, omdat de situatie volgens een hof in Rome buitengewoon ernstig is. Zo ernstig, dat acht opvarenden gisteravond laat door de kustwacht aan land zijn gebracht omdat ze dringend medische zorg nodig hebben. Aanleggen blijft niettemin verboden. Open Arms heeft nu voorgesteld dat als Italië het schip niet wil laten aanleggen, het dan zelf voor vervoer naar de territoriale wateren van een ander Europees land zorgt.

Open Arms is Spaans en weet dat de socialistische regering van Pedro Sánchez bereid is tot opvang, maar zegt dat eigenhandig naar Mallorca varen – een tocht van drie dagen – onverantwoord is. Daarom overweegt de organisatie volgens een woordvoerder ook nog om toch aan te leggen bij Lampedusa. Verbod of niet.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden