‘Australische elitetroepen pleegden 39 moorden in Afghanistan’

Australische elitetroepen hebben tussen 2005 en 2016 in Afghanistan zeker 39 burgers en krijgsgevangenen vermoord. In sommige gevallen gebeurde dat als onderdeel van een ontgroeningsritueel. Dat blijkt uit intern onderzoek naar de Australische krijgsmacht dat ­donderdag is gepubliceerd.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Angus John Campbell, de hoogste militair van Australië, bood Afgha­nistan donderdag publiekelijk excuses aan.

Het onderzoek naar elite-eenheid SAS was vier jaar geleden gestart na beschuldigingen aan het adres van het Australische leger over moorden op burgers en krijgsgevangenen in Uruzgan. Die zijn volgens het rapport door 25 militairen gepleegd, van wie sommigen nog in dienst zijn.

Van geen van de 39 slachtoffers ging dreiging uit toen zij gedood werden, zei generaal Campbell. “In lekentaal: het waren krijgsgevangen, boeren en burgers.”

De Australische premier Scott Morrison had al gewaarschuwd dat het rapport ‘lastig en moeilijk nieuws’ met zich mee zou brengen, maar dat er zulke schokkende onthullingen tussen zouden zitten, was maar door weinigen verwacht.

Hoewel het rapport uitvoerig is ­bewerkt, bevat het beschuldigingen aan het adres van hoge officieren bij de SAS. Die zouden hebben bevolen ongewapende Afghanen te doden. Sommige wandaden werden volgens het rapport gepleegd als onderdeel van een ontgroeningsritueel.

Krijgerscultuur

Jonge militairen zouden zijn over­gehaald hun eerste dodelijke slachtoffer te maken op ongewapende ­burgers, zogenaamde ‘bloodings’. Achteraf zouden deze moorden ­verdonkeremaand zijn door wapens of communicatie-apparatuur bij de slachtoffers neer te leggen.

Generaal Campbell noemde de ­bevindingen uit het rapport ‘beschamend’ en sprak van een ‘egocen­trische krijgerscultuur’ onder het ­eliteregiment. Volgens hem leidde die tot ‘het negeren en het verdraaien van de regels’.

Een speciale aanklager gaat de ­aanklachten verder onderzoeken en indien mogelijk de verantwoorde­lijken vervolgen. Voor het onderzoek zijn ruim 400 getuigen gehoord, onder wie ook Nederlandse militairen. Tussen 2006 en 2010 werkte het ­Nederlandse leger in Uruzgan samen met Australië

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden