‘AstraZeneca levert deze lente maar de helft van de afgesproken vaccins’

AstraZeneca levert de Europese Unie in april, mei en juni maar de helft van de afgesproken hoeveelheid coronavaccins. De unie, met meer dan 350 miljoen volwassen inwoners, kan volgens een ingewijde op nog geen 90 miljoen doses rekenen.

null Beeld EPA
Beeld EPA

In het eerste kwartaal van dit jaar maakte de vaccinfabrikant zijn toezeggingen ook al niet waar. Het Brits-Zweedse bedrijf heeft de EU gewaarschuwd dat de levering ook in het tweede kwartaal zal tegenvallen, heeft een EU-bron tegen persbureau Reuters gezegd.

In het contract dat AstraZeneca met de Europese Commissie heeft gesloten, staat dat de fabrikant 180 miljoen doses levert. De vaccinmaker zou tegen eind september de achterstand kunnen inlopen, leest Reuters in een document van het Duitse ministerie van Volksgezondheid.

De productie van het vaccin, het derde in het Europese arsenaal, hapert al langer. In de eerste drie maanden van dit jaar moest de EU het stellen met 40 miljoen doses, terwijl zij rekende op 80 miljoen en eigenlijk nog heel wat meer. Dat betekende een felle ruzie tussen AstraZeneca en de Europese Commissie, die het bedrijf er tussen de regels van beschuldigde andere klanten voor te trekken.

Ook de aanvoer van de twee andere coronavaccins die inmiddels in de EU gebruikt mogen worden gaat met horten en stoten. Maar op dat van AstraZeneca hadden veel EU-landen, ook Nederland, zwaarder ingezet. Nederland wil er eerst jonge zestigers en personeel in de verpleeghuizen, de thuiszorg en de gehandicaptenzorg mee inenten. Van die laatsten staan er heel wat al even in de wacht.

De Europese Commissie wil vooralsnog niets kwijt over de mogelijke nieuwe tegenslag. De gesprekken over het leveringsschema van AstraZeneca gaan door, laat zij weten. Het bedrijf ‘verfijnt’ en ‘verstevigt’ op dit moment de planning. De commissie verwacht dat zij vervolgens ‘een verbeterd leveringsschema’ voorgelegd krijgt.

Ook AstraZeneca bevestigt of weerspreekt de berichten niet. Het bedrijf hoopt met ‘ongelooflijk hard werk’ meer te kunnen leveren van de afgesproken hoeveelheden dan het er nu naar uitziet. AstraZeneca ‘herziet het leveringsschema voortdurend’ en praat de Europese Commissie daarover ‘wekelijks’ bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden