PlusAchtergrond

Artsenprotest bij strafkamp Navalny: ‘We komen terug tot hij medische hulp krijgt’

Tijdens een actie van demonstrerende artsen bij het strafkamp IK-2 in Pokrov, waar de Russische oppositieleider Aleksej Navalny gevangen zit, zijn zeker zeven mensen gearresteerd.

Joost Bosman
Anastasia Vasiljeva, de persoonlijke oogarts van Navalny wordt tijdens het protest opgepakt.  Beeld Pavel Golovkin/AP
Anastasia Vasiljeva, de persoonlijke oogarts van Navalny wordt tijdens het protest opgepakt.Beeld Pavel Golovkin/AP

Onder hen is een journalist van de Amerikaanse tv-zender CNN, meldt de Russische nieuwssite Meduza. Ook Anastasia Vasiljeva, voorzitter van de onafhankelijke vakbond Alliantie van artsen, en de persoonlijke oogarts van Navalny, werd door de politie opgepakt. De vakbond had de actie georganiseerd.

Alle arrestanten, onder wie ook naaste medewerkers van de Kremlincriticus en artsen, zijn overgebracht naar het politiebureau van Pokrov, schrijft nieuwssite Open Media. ‘We gaan niet protesteren, we gaan redden’, schreef Vasiljeva gisterochtend strijdvaardig op Twitter. De belangrijkste eis van de Alliantie van artsen is dat Navalny bezoek krijgt van een onafhankelijke arts.

Tuberculose

De oppositieleider klaagt sinds zijn gevangenschap, die begon in januari toen hij terugkeerde uit Duitsland, over hevige rugpijn en gevoelloosheid in beide benen. Gisteravond meldde Navalny ook koorts te hebben en een nare hoest. Hij vertelde dat er in het strafkamp meerdere gevallen van tuberculose zijn geconstateerd.

Volgens Izvestia is Navalny overgebracht naar het ziekenhuis van IK-2 met ‘tekenen van een ademhalingsziekte’. De krant baseerde zich op informatie van de Russische Federale penitentiaire dienst.

Op internet circuleert een filmpje waarin Vasiljeva gisteren bij IK-2 het niet toelaten van medische hulp een ‘onvoorstelbare schending van mensenrechten’ noemt en aangeeft net zolang te zullen terugkomen tot Navalny die wel krijgt.

Paramedicus

De leiding van strafkamp IK-2, waar volgens Navalny’s advocaat slechts één paramedicus werkt, wilde de protesterende artsen niet ontvangen en ook geen brief met het verzoek tot medische hulp voor Navalny in ontvangst nemen. Vasiljeva stelde voor de aanvraag aangetekend te versturen. “Of misschien per postduif,” smaalde ze.

In IK-2 heeft Navalny naar eigen zeggen 13 kilo aan gewicht verloren. De oppositiepoliticus ging zeven dagen geleden in hongerstaking, om zijn eis voor medische hulp kracht bij te zetten en om te protesteren tegen zijn behandeling in de gevangenis. Volgens Navalny zelf maken bewakers hem ’s nachts elk uur wakker, omdat hij als ‘vluchtgevaarlijk’ wordt beschouwd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden