PlusAchtergrond

Artsen zonder Grenzen: medische hulp in Oekraïne krijgen is ‘grote logistieke uitdaging’

Een medewerker van Artsen Zonder Grenzen in Bordeau zet een nieuwe lading medische kits klaar voor Oekraïne.  Beeld AFP
Een medewerker van Artsen Zonder Grenzen in Bordeau zet een nieuwe lading medische kits klaar voor Oekraïne.Beeld AFP

Artsen zonder Grenzen vreest dat de aanhoudende gevechten in Oekraïne de toegang tot gezondheidszorg ernstig zullen beperken. Extra kwetsbaar zijn ouderen, vaak met chronische aandoeningen, en mensen die op afgelegen plekken wonen.

Bob van Huët

Met name in het oosten van Oekraïne hebben sommige ziekenhuizen een tekort aan essentiële benodigdheden, waaronder EHBO-kits, aldus teamleider Steffie Konijn, die zich voor Artsen zonder Grenzen vanuit Amsterdam bezighoudt met de logistiek rond het versturen van hulpgoederen. Ook hebben enkele ziekenhuizen schade opgelopen. “We hebben kleine teams ter plaatse die de behoefte evalueren. We onderzoeken hoe we ziekenhuizen kunnen voorzien van benodigdheden.”

Want de noden zijn na ruim twee weken oorlog al enorm divers. Ondanks de vele risico’s kunnen of willen veel Oekraïense ouderen hun huis niet verlaten. Sommige van hen kunnen nergens anders heen. Niet alleen baart deze kwetsbare groep zorgen, ook het aantal oorlogsgewonden loopt snel op.

Daarnaast zijn er mensen met chronische ziekten die ook in de problemen komen als ze bijvoorbeeld hun insuline niet meer kunnen krijgen, aldus Konijn. “We proberen heel diverse pakketten af te leveren die een maand lang medische zorg voor duizend mensen bevatten. En daar zit dus van alles bij. Van medicijnen en pleisters tot gesteriliseerde operatiekleding. Ook mondkapjes voor corona sturen we, al hebben die nu geen prioriteit.”

Traumakits

Vorig weekend is de eerste zending met 120 kubieke meter medisch materiaal door Artsen zonder Grenzen afgeleverd in Oekraïne, net over de grens, en vervolgens werd alles met een trein naar Kiev gereden. Het Oekraïense ministerie van Volksgezondheid distribueerde de pakketten bij ziekenhuizen in de omgeving. In Polen staat inmiddels een tweede zending klaar, weet Konijn. Er zijn ook traumakits gedoneerd aan ziekenhuizen in de zwaar bevochten stad Marioepol in het zuiden.

Konijn: “Het blijft lastig om spullen de grens over te krijgen. Vind maar eens chauffeurs aan de Pools-Oekraïense grens. Transportbedrijven durven het soms niet te riskeren, want de situatie verandert snel. De weg naar ons magazijn in Lviv was redelijk veilig, maar ook die route verandert nu snel. Gelukkig vinden we toch steeds mensen die willen rijden. Dat zijn vaak bevlogen mensen die echt willen helpen; we hebben ze geen exorbitante bedragen betaald.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden