PlusNieuws

Arrestaties bij acties tegen extreemrechtse Franse presidentskandidaat Zemmour

Een paar duizend mensen hebben zondag in Parijs gedemonstreerd op de plek waar de uiterst rechtse Franse commentator Éric Zemmour zijn eerste campagnerally wilde houden. De politie besloot uit veiligheidsoverwegingen de bijeenkomst te verplaatsen naar Villepinte, een plaats op twintig kilometer van de Franse hoofdstad. Er werden 48 actievoerders aangehouden.

ANP
Chaos in Villepinte tijdens de eerste campagnebijeenkomst van Éric Zemmour. Beeld AFP
Chaos in Villepinte tijdens de eerste campagnebijeenkomst van Éric Zemmour.Beeld AFP

Volgens de politie verzamelden zich ongeveer 2200 mensen in Parijs om hun ongenoegen te laten horen over de kandidaatstelling voor het Franse presidentschap van de oud-journalist, schrijver en mediapersoonlijkheid. Dinsdag kondigde Zemmour, die twee keer is veroordeeld voor het aanzetten tot rassenhaat, aan ‘Frankrijk te willen redden’ en zei dat veel kiezers hun eigen land niet meer herkennen.

De demonstratie in Parijs werd georganiseerd door ongeveer vijftig vakbonden, partijen en verenigingen. Volgens hen waren pakweg 10.000 mensen aanwezig. “Zemmour is Parijs ontvlucht,” juichte een woordvoerder van vakbond Solidaires. “Het is belangrijk om te laten zien dat we het oprukkende fascisme niet toelaten.” Uiteindelijk werden twee mensen aangehouden.

Andere actievoerders verzamelden zich in Villepinte waar Zemmour uiteindelijk zijn toespraak hield. 46 demonstranten werden gearresteerd vanwege het overtreden van een gebiedsverbod dat daar gold.

‘Herovering’

Zemmour maakte tijdens een speech van bijna anderhalf uur de naam van zijn partij bekend: Reconquête (herovering). “Als ik deze verkiezingen win, zal het geen nieuwe machtswisseling zijn, maar een herovering van het grootste land ter wereld,” aldus de ‘Franse Trump’, zoals hij soms wordt omschreven. Hij beloofde immigratie terug te dringen en belastingen te verlagen onder toejuichingen van de ongeveer 10.000 aanwezige aanhangers. Zijn slogan luidt: ‘Impossible n’est pas français‘ (vrij vertaald: ‘het woord onmogelijk is geen Frans’), een uitdrukking die wordt toegeschreven aan Napoleon Bonaparte.

Tijdens de toespraak braken gevechten uit in de zaal en er werden stoelen gegooid naar activisten die opstonden met T-shirts waarop ‘Nee tegen racisme’ stond. Ten minste twee van hen werden bloedend de ruimte uitgegooid. “We wilden een geweldloos protest doen,” zei een woordvoerder van SOS racisme dat verantwoordelijk was voor de actie. “Mensen sprongen op en begonnen te slaan.”

Voornamen verbieden

De 63-jarige Zemmour gaat met zijn uitspraken over de islam en migratie verder dan Marine Le Pen, die het rechtse Rassemblement National aanvoert. Hij heeft opgemerkt dat moslims zijn land ‘koloniseren’ en stelde voor om buitenlandse voornamen te verbieden, zoals Mohammed en Kevin. Le Pen verwijt hem nodeloos voor verdeeldheid te zorgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden