Plus

Armeense oppositie eist vertrek Pasjinjan

In Armenië lopen de politieke spanningen op. De oppositie eist dat premier Pasjinjan aftreedt vanwege zijn rol in het conflict om de exclave Nagorno-Karabach. Vooralsnog wil hij van geen wijken weten.

Jarron Kamphorst
 Aanhangers van de Armeense president Nikol Pasjinjan trekken door de straten van Jerevan. Beeld AFP
Aanhangers van de Armeense president Nikol Pasjinjan trekken door de straten van Jerevan.Beeld AFP

De politieke chaos in Armenië lijkt een nieuw hoogtepunt te bereiken. Sinds vorige week gaan aanhangers van zestien verenigde oppositiepartijen dagelijks de straat op om het aftreden van premier Nikol Pasjinjan te eisen. De demonstranten zijn nog altijd boos over hoe de premier vorig jaar een kortstondige oorlog met buurland Azerbeidzjan over de regio Nagorno-Karabach heeft afgewikkeld. Het geweld daar kostte aan in totaal zo’n 6000 mensen het leven.

Om het conflict te smoren, tekende Pasjinjan in november een staakt-het-vuren dat kwaad bloed zette bij grote delen van de bevolking. Door de deal verloor Jerevan de controle over een deel van de exclave en moest het afstand doen van de aangrenzende regio’s die het sinds het begin van de jaren negentig in handen had gehad. Volgens critici kwam de deal neer op een de facto capitulatie van Jerevan. Pasjinjan houdt echter vol dat hij geen andere keus had om verder bloedvergieten en grotere verliezen te voorkomen.

Permanent de straat op

Sinds het begin van de wapenstilstand rommelt het in Armenië. De protesten die in de winter even waren stilgevallen, zijn nu weer in volle gang. De verenigde oppositie heeft aangekondigd dag en nacht, zeven dagen per week de straat op te gaan. Demonstranten hebben inmiddels tentenkampen opgeslagen in de straten van Jerevan en diverse wegen en pleinen rondom het parlement zijn gebarricadeerd. Sinds vorige week zijn er dagelijks rond de tienduizend mensen op de been.

Donderdag liep de druk op Pasjinjan verder op nadat een groep hoge militaire hem een brief had gestuurd waarin hij werd opgeroepen af te treden. De militairen schreven dat de premier het land ‘naar de rand van de afgrond’ heeft gebracht en dat hij ‘niet langer in staat is adequate besluiten te nemen in deze voor het Armeense volk kritieke situatie’.

Pasjinjan wil niet weten van aftreden en deed de oproep van de militairen af als een ‘poging tot een coup’. Vooralsnog lijkt daarvan echter geen sprake. Maar om het zekere voor het onzekere te nemen, deed het ministerie van Defensie een verklaring uitgaan waarin stond dat elke vorm van inmenging vanuit het leger ‘onacceptabel’ is. Pasjinjan voegde daaraan toe dat ‘het leger het volk en de gekozen autoriteiten dient te gehoorzamen’.

Om zijn vastberadenheid kracht bij te zetten, organiseerde de premier donderdag een tegendemonstratie met twintigduizend mensen. Omringd door een batterij politie en met zijn familie aan zijn zijde marcheerden Pasjinjan en zijn aanhangers door de straten van Jerevan. Eerder liet hij al doorschemeren open te staan voor gesprekken met de oppositie, maar van aftreden of vervroegde verkiezingen wil hij vooralsnog niets weten. De kans dat hij bij vervroegde verkiezingen herkozen wordt, is dan ook nihil.

Oproepen tot rust

Inmiddels komen er ook op internationaal niveau reacties op de oplopende spanning in de Kaukasusrepubliek. Zo riep de Russische president Vladimir Poetin – die heeft bemiddeld bij de onderhandelingen over het staakt-het-vuren in het najaar – de Armeniërs op de rust te bewaren. De Amerikaanse president Joe Biden vroeg beide kampen met klem af te zien van geweld en vanuit Brussel heeft de EU er bij het Armeense leger op aangedrongen zijn ‘neutraliteit te bewaren in politieke aangelegenheden’.

Weinig toekomstperspectief Nagorno-Karabach

In december 2020 droeg Armenië de laatste bezette gebieden rondom de enclave Nagorno-Karabach over aan Azerbeidzjan als onderdeel van de onlangs gesloten wapenstilstand. Of dat akkoord tot een bestendige vrede zal leiden, is gezien de onverenigbare posities van beide landen allesbehalve zeker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden