Arkansas verbiedt abortus, ook na verkrachting

De Amerikaanse staat Arkansas verbiedt vanaf augustus alle abortussen, tenzij er sprake is van een medisch noodgeval. Gouverneur Asa Hutchinson zette dinsdag zijn handtekening onder de strengste abortuswet die er momenteel is in de Verenigde Staten.

ANP
Gouverneur Asa Hutchinson van Arkansas. Beeld AP
Gouverneur Asa Hutchinson van Arkansas.Beeld AP

De nieuwe wet in Arkansas is, zoals veel soortgelijke wetten in overwegend conservatieve staten, een poging van de Republikeinse Partij om een einde te maken aan het recht van vrouwen om voor een abortus te kiezen. Dat recht is sinds de rechtszaak ‘Roe versus Wade’ in 1973 grondwettelijk beschermd in de Verenigde Staten.

In Arkansas is abortus nu ook niet meer toegestaan als de bevruchting heeft plaatsgevonden door verkrachting of incest. Daarmee gaat Arkansas verder dan staten als South Carolina, waar abortus onlangs is verboden vanaf zes weken zwangerschap.

Juridische stappen

Alabama wilde in 2019 verregaande beperkingen instellen door het uitvoeren van abortussen strafbaar te stellen voor artsen in gevallen waarin het leven van de moeder niet op het spel staat. Een federale rechtbank stak echter een stokje voor die maatregel.

De burgerrechtenorganisatie ACLU kondigde dinsdag dan ook vrijwel direct aan de abortuswet van Arkansas juridisch te gaan aanvechten. ‘Gouverneur Hutchinson, tot in de rechtbank’, schreef de ACLU-afdeling van Arkansas op Twitter.

Hutchinson heeft gezegd dat hij liever wel uitzonderingen had gezien in geval van verkrachting en incest, maar dat hij de wet alsnog heeft ondertekend, omdat die erg veel steun krijgt in het staatsparlement van Arkansas. De gouverneur erkende dat de nieuwe abortuswet indruist tegen een bindende uitspraak van het Hooggerechtshof, ‘maar het is de intentie met deze wet om het Hooggerechtshof in staat te stellen de huidige jurisprudentie ongeldig te verklaren’.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden