Argentinië staat ‘X’ toe op ID-bewijs voor non-binaire personen

Argentinië staat vanaf donderdag toe dat non-binaire personen een nationale ID-kaart of paspoort aan kunnen vragen met een ‘X’ als geslachtsaanduiding, aldus een verklaring van de overheid. Het Zuid-Amerikaanse land is daarmee het eerste in de regio dat mensen die zich man noch vrouw voelen deze mogelijkheid biedt.

Het Parool
De Argentijnse president Alberto Fernández (midden) met vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties tijdens de bekendmaking van het inclusieve beleid. Beeld EPA
De Argentijnse president Alberto Fernández (midden) met vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties tijdens de bekendmaking van het inclusieve beleid.Beeld EPA

De Argentijnse president Alberto Fernández zei bij bekendmaking van de maatregel dat er ‘andere identiteiten zijn dan die van man en vrouw’ en die moeten volgens Fernández worden gerespecteerd. “Er zijn duizend manieren om lief te hebben, geliefd te worden en gelukkig te zijn,” voegde hij daaraan toe.

Fernández bood, vergezeld door de Argentijnse minister van Binnenlandse Zaken Eduardo de Pedro en de minister van Gender en Diversiteit Elizabeth Gómez Alcorta, de eerste drie ID-kaarten met een ‘X’ aan.

Volgens Fernández is het ideaalbeeld ‘dat we allemaal kunnen zijn wie we zijn en niemand geeft om het geslacht van mensen'. Argentinië treedt met het overheidsbeleid in de voetsporen van landen als Nieuw-Zeeland, Australië en Canada, waar non-binaire personen al een paspoort met een ‘X’ aan kunnen vragen.

In Nederland kreeg een non-binair persoon in 2018 voor het eerst een paspoort met de letter ‘X’ als geslachtsaanduiding. Woensdag stelde de rechtbank in Amsterdam dat het geslacht van iemand die zich man noch vrouw voelt ook officieel op de geboorteakte mag worden gezet. Tot nu toe was dat geen optie, omdat de Nederlandse wet die mogelijkheid niet biedt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden