Archeologen vinden 3400 jaar oude stad in Egypte

Archeologen hebben in Egypte een stad met drie paleizen uit de tijd van de farao’s blootgelegd. Veel gebouwen en voorwerpen hebben de tand des tijds relatief goed doorstaan.

Het Parool
Beeld van de nog naamloze stad die onlangs in de buurt van Luxor is opgegraven. Beeld via REUTERS
Beeld van de nog naamloze stad die onlangs in de buurt van Luxor is opgegraven.Beeld via REUTERS

De stad in Centraal-Egypte was waarschijnlijk de grootste van het oude Egypte en werd gevonden onder het woestijnzand in de buurt van Luxor, niet ver van de beroemde Vallei der Koningen. Ze werd meer dan 3400 jaar geleden gebouwd tijdens de heerschappij van de machtige farao Amenhotep III.

De opgravingen begonnen in september bij een zoektocht naar een tempel. Al snel werden in alle windrichtingen bakstenen constructies met bijna complete muren en kamers vol bijzonderheden ontdekt, aldus de Egyptische archeoloog Zahi Hawass. Behalve dagelijkse gebruiksvoorwerpen als potten en ovens werden (delen van) standbeelden, ringen en scarabeeën gevonden.

Toetanchamon

De Amerikaanse Egypte-deskundige Peter Lacovara noemde de ‘Pompeï-achtige’ stad een belangrijke ontdekking, verwijzend naar archeologische vindplaats in Italië. “De ontdekking van deze verloren stad is de op een na belangrijkste archeologische vondst sinds het graf van Toetanchamon,” zei hoogleraar Egyptologie Betsy Brian van de Amerikaanse Johns Hopkins University.

Ook tijdens de heerschappij van Toetanchamon zouden er vele mensen in de ‘Verloren Gouden Stad’ hebben geleefd. Toetanchamon behoorde tot de 18de dynastie van farao’s en regeerde Egypte kort in de 14de eeuw voor Christus. Zijn graf werd in 1922 ontdekt door de Brit Howard Carter.

Hoewel Toetanchamon zelf geen grootse daden verrichtte, is hij wereldberoemd geworden omdat zijn graf nog onaangeroerd was en talrijke schatten bevatte. Toen hij stierf was hij pas 19 jaar oud.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden