PlusAchtergrond

Angst op beurs om miljardenschuld vastgoedreus: ligt in China de kiem voor nieuwe financiële crisis?

Beleggers over de hele wereld bekijken de Chinese vastgoedgigant Evergrande met angst. Een val kan grote gevolgen hebben voor de wereldeconomie.

Hans Nauta
Het kantoor van Evergrande in Sjanghai. Als het bedrijf omvalt kan dat grote gevolgen hebben voor de wereldeconomie.   Beeld EPA
Het kantoor van Evergrande in Sjanghai. Als het bedrijf omvalt kan dat grote gevolgen hebben voor de wereldeconomie.Beeld EPA

De financiële crisis van 2008 begon met problemen op de Amerikaanse vastgoedmarkt, daarom houden beleggers de adem in nu de gigantische vastgoedontwikkelaar Evergrande in China in geldnood zit. Als het bedrijf omvalt en de Chinese woningmarkt in het slop raakt, kan dat grote gevolgen hebben voor de wereldeconomie. Net zoals de val van de Amerikaanse bank Lehman Brothers in 2008 het begin was van veel meer onheil.

Ook de beurs in Amsterdam reageert deze week gevoelig op het nieuws over Evergrande. Dat komt door de verwevenheid van het bouwbedrijf met de Chinese economie en het belang van China voor de wereldeconomie. Als de bouw in China stilvalt, zullen mijnbouwers en Nederlandse exporteurs van machines dat gaan merken. Ook kan de Chinese consumptiemarkt worden geraakt.

Donderdag was een belangrijke dag, omdat Evergrande dan een betaling moet doen over een obligatielening. Gisteren zei het bedrijf dat dit toch gaat lukken dankzij ‘onderhandelingen buiten de markt om’, maar binnenkort volgen alweer nieuwe deadlines. Evergrande heeft een schuld van ruim 200 miljard dollar en doet bezittingen van de hand om aan geld te komen.

Bubbels

Al jaren kijken analisten naar de bubbels in de Chinese vastgoedsector, die goed is voor 25 procent van de economie en een belangrijke aanjager is geweest van de economische groei. En al jaren vragen zij zich af hoe lang dat goed zal gaan. De prijsstijgingen, het speculeren met woningen en de opgeleverde vastgoedprojecten die soms helemaal leegstaan, wekken de nodige zorgen.

Ook bij de Chinese overheid. Die kwam vorig jaar met nieuwe regels voor bedrijven zoals Evergrande, dat groot is geworden door veel te lenen. Die schulden moeten snel worden teruggebracht. Beleggers zijn nerveus geworden, omdat Evergrande daar grote moeite mee heeft.

“Evergrande kan niet aan de nieuwe financiële maatstaven voldoen, waardoor het de toegang tot de obligatiemarkten heeft verloren. Hierdoor komt het zeer agressieve en schuldgedreven verdienmodel onder druk te staan,” zegt Stefan Koopman, die zich bij Rabobank als senior markteconoom bezighoudt met de wereldeconomie.

Rode cijfers

Evergrande staat in het rood bij lokale overheden, bij obligatiebeleggers, bij leveranciers en bij de talloze toekomstige huiseigenaren die een reeds aanzienlijke aanbetaling hebben moeten doen voor hun nog te bouwen woning, zegt Koopman. “Vooral de laatste maanden werden deze aanbetalingen gebruikt om rente en aflossingen op andere leningen te betalen. De bedrijfsvoering is gaan lijken op een piramidespel. Dan weet je dat het misgaat.”

Er zijn veel meer spelers op de Chinese vastgoedmarkt die de strategie van Evergrande hanteren. Als ook zij moeilijker aan financiering komen en hun activiteiten verminderen, kan dat tot problemen leiden bij lokale of provinciale overheden. Die halen hun inkomsten vooral uit de verkoop van land aan vastgoedontwikkelaars.

Van de vermogens van Chinese huishoudens is 80 procent belegd in woningen. Als de huizenprijzen dalen, kan dat gevolgen hebben voor het vertrouwen en de consumptie van huishoudens. “Dat is slecht nieuws voor Europese bedrijven die consumptiegoederen naar China exporteren,” zegt Koopman.

Beleggers dachten lang dat Evergrande te groot was om te vallen, maar het is geen staatsbedrijf. In welke mate de overheid bijspringt, is de vraag.

Koopman: “Is dit een Chinees Lehmanmoment, waarbij talloze branchegenoten en hun financiers in de problemen komen, of blijft de ellende beperkt? Wie moeten hun verlies nemen en wie worden gecompenseerd? Het is een politieke afweging die president Xi Jinpings Communistische Partij zal maken.”

Aandeel omhoog

Het aandeel van het noodlijdende Chinese vastgoedconcern China Evergrande Group schoot donderdag omhoog op de beurs van Hongkong. Beleggers in Hongkong keerden terug van een vrije dag en verwerkten nog het nieuws dat Evergrande toch op tijd de rentebetalingen op een deel van zijn leningen zal voldoen. De vrees dat de op een na grootste vastgoedontwikkelaar van China, die kampt met een schuldenberg van meer dan 200 miljard euro, niet zijn financiële verplichtingen zou nakomen zorgde eerder deze week voor forse koersverliezen voor Evergrande en onrust op de beurzen.

Het aandeel Evergrande noteerde tussentijds bijna 20 procent hoger. Eerder op de dag ging het aandeel zelfs meer dan 30 procent vooruit. Voor het gehele jaar staat het aandeel nog altijd zo’n 80 procent in de min.

Voorzitter Hui Ka Yuan verzekerde dat het terugbetalen van investeerders de topprioriteit blijft van het bedrijf. Chinese Estates Holdings, de op een na grootste aandeelhouder van Evergrande, liet echter weten een deel van zijn aandelen Evergrande te hebben verkocht en zijn hele belang van 6,5 procent in het bedrijf te willen verkopen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden