Amsterdamse criminelen stalen miljoenen uit Duitsland met plofkraken

Plofkrakers, waarvan een groot deel uit Amsterdam en Utrecht afkomstig, hebben in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen afgelopen jaren honderden pinautomaten opgeblazen.

Het Parool
De ravage is groot na een plofkraak in het Duitse Bad Bremstedt, ten noorden van Hamburg, eind juli. Na een wilde achtervolging werden twee Nederlandse verdachten door de politie klemgereden. Beeld Videostill NDR
De ravage is groot na een plofkraak in het Duitse Bad Bremstedt, ten noorden van Hamburg, eind juli. Na een wilde achtervolging werden twee Nederlandse verdachten door de politie klemgereden.Beeld Videostill NDR

Dat schrijft de Volkskrant. De afgelopen vijf jaar werden 634 geldmachines opgeblazen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, met name in het grensgebied met Nederland. De criminelen maakten daarbij ruim 30 miljoen euro buit, blijkt uit onderzoek van het ministerie van binnenlandse zaken van de deelstaat. De totale aangerichte schade ligt nog vele malen hoger.

De meeste kraken kunnen op het conto worden geschreven van bendes afkomstig uit Amsterdam en Utrecht, constateert de Duitse politie en justitie. In mindere mate spelen Poolse criminelen een rol. De politie van Düsseldorf spreekt van ‘zeer professionele gangsterbendes uit Utrecht en Amsterdam’, die ondanks talloze arrestaties blijven doorgaan met plofkraken. Sinds 2017 zijn al tachtig verdachten aangehouden.

Criminelen wijken uit

Zo bliezen Nederlandse plofkrakers eind juli in Bad Bremdstadt ten Noorden van Hamburg een pinautomaat van de Commerzbank op, met grote schade tot gevolg. Na een klopjacht wist de Duitse politie de daders − een Nederlands duo van 26 en 22 − klem te rijden. Zij wisten aanvankelijk te ontkomen door een politieblokkade te rammen met hun voertuig. In februari dit jaar kwamen twee Nederlandse plofkrakers om toen ze na een mislukte kraak in Emmerik hals over kop terugreden en op de A12 bij Zevenaar verongelukten.

Dat Nederlandse criminelen uitwijken naar Duitsland is niet vreemd. Banken hier weten zich steeds beter te wapenen tegen de al jarenlange plofkraakterreur. Zo ging een groot deel van de Nederlandse pinautomaten eind vorig jaar ’s nachts op slot. Ook sloten banken versneld pinautomaten. Verder hebben banken in ons land uitgebreide veiligheidsmaatregelen getroffen waarbij inkt, verf en lijm worden ingezet om bankbiljetten waardeloos te maken.

Doordat plofkrakers steeds zwaardere explosieven inzetten is de schade steeds groter en het lijkt het soms alsof een autobom is afgegaan. Hier de kraak bij metrostation Ganzenhoef in januari 2019. Beeld ANP
Doordat plofkrakers steeds zwaardere explosieven inzetten is de schade steeds groter en het lijkt het soms alsof een autobom is afgegaan. Hier de kraak bij metrostation Ganzenhoef in januari 2019.Beeld ANP

Duitse banken zijn veel minder ver met dergelijke maatregelen. Contant geld speelt bij onze Oosterburen bovendien nog een veel grotere rol dan in Nederland. Vier op de vijf Duitsers betaalt overal met cash, in Nederland doet nog slechts drie op de tien mensen dat. Een overgrote meerderheid betaalt contactloos, terwijl ook het betalen met de smartphone snel oprukt.

Cocaïnehandel

“Plofkrakers bedrijven grensoverschrijdende, zeer gewelddadige en goed georganiseerde criminaliteit,” zegt criminoloog Cyrille Fijnaut in de Volkskrant. De arrestaties helpen maar deels. “Ondanks de arrestaties zijn zo’n twee- tot vierhonderd criminelen actief in Nederland en Duitsland.” De criminoloog is verbaasd dat minister Grapperhaus (Veiligheid & Justitie) gezien de omvang van het aantal kraken nog niet op het matje is geroepen door de Duitse autoriteiten.

Fijnaut bestudeerde ook vonnissen in Duitsland. Hij ziet dwarsverbanden tussen plofkrakers en cocaïnehandel. “Ook zitten de criminelen dicht tegen de wapen- en explosievenhandel aan. Er is duidelijk vermenging zichtbaar van allerlei criminele milieus.”

Ondanks het uitwijken naar Duitsland zijn plofkrakers hardleers en blijven ze het ook in ons land proberen. Na een forse daling afgelopen jaren steeg het aantal kraken vorig jaar weer met vijftig procent. Veel succes hebben de krakers overigens niet meer: slechts één op de zeven kraken slaagt. Wel is de schade steeds groter, nu steeds zwaardere explosieven worden gebruikt. Bij liefst 72 van de 95 kraken werden automaten met grof geweld opgeblazen.

Valt er iets te doen tegen plofkrakers?

Een plofkraak bij het Hoofddorpplein richtte recentelijk een ravage aan en een slapende omwonende raakte zelfs gewond door rondvliegend glas, woensdag mislukte een plofkraak in Noord. Valt er dan echt niets te doen tegen plofkrakers?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden