PlusAchtergrond

Amsterdamse artsen springen bij in Suriname: ‘Je wilt meer zorg geven dan wat er kan’

Suriname gaat gebukt onder de coronacrisis. Vanuit Amsterdam UMC is een medisch team vertrokken om bij te springen, onder wie internist-infectioloog in opleiding Michelle Klouwens. ‘We zijn zo verwend in Nederland.’

Malika Sevil
null Beeld ANP
Beeld ANP

“Mijn aandachtsgebied binnen de interne geneeskunde is infectieziekten en toen ik hoorde dat artsen en verpleegkundigen werden gezocht om bij te springen in Suriname heb ik vrij snel ‘ja’ gezegd. Ik wil natuurlijk graag helpen, maar ik leer er zelf ook veel van.”

“Het ziekenhuis waar ik bijspring, het Wanicaziekenhuis in Lelydorp, heeft geen intensive care. Die was er wel in een tweede golf, maar die is door een tekort aan zorgmedewerkers afgeschaald. Er zitten wel ic’s in de ziekenhuizen in Paramaribo, maar die zijn vaak vol en op minstens 45 minuten rijden. Dus als een patiënt op onze afdeling hard achteruitgaat, dan heb ik geen snelle back-up. Dan moet ik naar het ziekenhuis in de stad bellen om te vragen of er plek is, er moet een ambulance worden geregeld en de patiënt is lang onderweg. In het gunstigste geval ben je zo een paar uur verder voordat dat geregeld is. Gisteren is het wel met een patiënt gelukt, maar dat is niet iets waar je altijd op kunt rekenen.”

“Er zijn dus héél veel patiënten en er zijn ook veel patiënten heel erg ziek. Ook zie ik dat patiënten eerder worden eerder ontslagen uit het ziekenhuis dan in Nederland. Op onze afdeling liggen ook patiënten die in Nederland op een ic zouden komen, maar die liggen toch op een verpleegafdeling. Dat maakt het als dokter wel lastig. Je wilt eigenlijk meer zorg geven dan wat er kan.”

“Op onze afdeling liggen 20 patiënten, in het hele ziekenhuis circa honderd. Er zijn te veel patiënten en te weinig zorgverleners, die al dubbele diensten draaien, dus per arts en per verpleegkundige heb je in Suriname meer patiënten waar je verantwoordelijk voor bent. Met zoveel patiënten is het niet te doen om ook op de details, die geen grote gevolgen hebben, te letten. Je moet dus continu bepalen wat écht belangrijk is, de rest komt later.”

Michelle Klouwens. Beeld Rogier Reker / Amsterdam UMC
Michelle Klouwens.Beeld Rogier Reker / Amsterdam UMC

“Het Wanicaziekenhuis is gebouwd voor covidpatiënten en daar is het ook helemaal op ingericht. Er staat apparatuur voor ademhalingsondersteuning en Optiflow, een zuurstoftherapie waarbij wel veel zuurstof kan worden gegeven, maar niet geïntubeerd hoeft te worden.”

“Voor patiënten met Covid-19 die geen ic-bed nodig hebben, is zowat alles aan boord, maar voor patiënten die kampen met onderliggende ziektes, hebben we als artsen en verpleegkundigen niet zoveel mogelijkheden. Ik kan geen CT-scan laten maken of een cardioloog of neuroloog erbij halen, want die zijn er niet. We zijn zo verwend in Nederland, en zeker in de academische centra, waar altijd alles voorhanden is. Aan de andere kant is dat ook een les: Ik leer dat we in Nederland redelijk defensief behandelen. Ook al is er een kleine kans, je laat toch die scan maken, want je wil niks missen.”

“Alles is nieuw, dat merk je wel. Bij dertig graden in beschermende kleding werken, maakt het fysiek ook wel zwaarder. Maar ik ga daar niet te lang bij stilstaan. Wij kunnen na twee weken naar huis om uit te rusten, de collega’s uit Suriname, die nu al dubbele diensten draaien, moeten nog heel lang door.”

Serie: Extra handen

Meer dan twintig zorgmedewerkers uit de Nederlandse ziekenhuizen springen bij tijdens de coronacrisis in Suriname. Het Parool volgt de internist-infectioloog in opleiding Michelle Klouwens (38) van Amsterdam UMC.

Vaccins naar Suriname

Uitgeputte verpleegkundigen die dubbele diensten draaien, een tekort aan medicijnen en een bijna niet te stelpen toestroom aan covidpatiënten in de ziekenhuizen. Suriname gaat gebukt onder de coronacrisis. Met circa 260 patiënten liggen de ziekenhuizen overvol, de ic heeft maar plek voor 35 patiënten is bezet. Ondertussen loopt het aantal besmettingen op. Van de bijna vijfhonderd geteste personen was gisteren circa de helft positief. Ook is een grote vraag naar vaccins, waardoor er al vanaf zes uur ’s ochtends mensen in de rij gaan staan voor de priklocaties in de hoop dat ze kunnen worden gevaccineerd. Vandaag gaat er vanuit Nederland een vlucht met 90.000 AstraZenecavaccins naar Suriname, het eerste plukje van de circa 500.000 en 750.000 vaccins die beloofd zijn. Suriname telt een kleine zeshonderd duizend inwoners.

Afgelopen vrijdag vertrok een team van circa twintig verpleegkundigen en artsen (in opleiding) op een vlucht naar Suriname, om daar te helpen waar nog de meeste behoefte aan is: handen aan het bed voor de acute zorg. Vanuit Amsterdam UMC vertrokken drie artsen, internist in opleiding Michelle Klouwens, een chirurg in opleiding en een infectiepreventie deskundige. Ze worden over anderhalve week afgelost door een nieuwe ploeg zorgverleners, die dan naar Suriname reist om bij te springen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden