Een led-projectie kan de afgebrande torenspits reproduceren, maar geeft ook ruimte voor eigentijdse varianten.

PlusArchitectuur

Amsterdams idee: breng spits Notre-Dame virtueel terug

Een led-projectie kan de afgebrande torenspits reproduceren, maar geeft ook ruimte voor eigentijdse varianten.Beeld Benthem Crouwel

Uit de hele wereld komen voorstellen voor de restauratie van de Parijse kathedraal. Amsterdams idee: een 3D-projectie.

Henny de Lange

De vieringtoren van de Notre-Dame was 160 jaar beeldbepalend voor de kathedraal en de skyline van Parijs. Er moet weer zo’n markante spits komen, vindt architect Marten Wassmann. Geen reconstructie, maar een eigentijdse variant. In zijn visie herrijst de toren niet met gangbare materialen als steen, hout, staal of glas, maar als 3D-projectie. Een fluïde toren opgebouwd uit lichtlijnen, die verschillende vormen, intensiteiten en kleuren kunnen aannemen. Het is ook een duurzame oplossing, benadrukt hij, omdat zo’n toren met zijn tijd mee kan gaan en altijd een moderne verrijking zal zijn van de skyline. Dankzij nieuwe technieken op het gebied van verlichting met laser en led is een projectie volgens hem geen energieslurper.

Het idee van Wassmann, partner van het Amsterdamse bureau Benthem Crouwel Architects, is een van de vele voorstellen die architecten wereldwijd spontaan hebben aangedragen na de brand in de kathedraal. Ze variëren van een kristallen torenspits tot een glazen dak en een botanische kas met bijenkorven.

Metrostations

Wassmann voelt zich betrokken bij Parijs, vertelt hij, omdat zijn bureau er werkt aan vier nieuwe metrostations. Benthem Crouwel is in Nederland bekend van de metrostations van de Noord/Zuidlijn en station Rotterdam Centraal.

Een 3D-projectie van de toren is volgens hem ook in de geest van architect Viollet-le-Duc. Die probeerde in de negentiende eeuw ook niet een eerdere toren te herbouwen, die in de achttiende eeuw deels was ingestort en rond de Franse Revolutie afgebroken. Hij ontwierp een eigen variant in neogotische stijl.

De Franse regering wil vaart zetten achter de restauratie met onder meer een architectuurwedstrijd voor de toren. Als dat een open ideeënprijsvraag wordt, zullen er naar verwachting duizenden inzendingen komen, rijp en groen. Voor sommige architecten is dat een reden om niet mee te doen, maar Wass­mann ziet geen bezwaar: “Natuurlijk doe je aan een prijsvraag mee om te winnen. In dit geval is het ook belangrijk om bij te dragen aan de discussie die zo breed mogelijk moet worden gevoerd over het behoud van deze belangrijke cultuurschat.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden