Nieuws

Amsterdams herbebossingsbedrijf veroorzaakt grote bosbrand in Spanje

Het in Amsterdam gevestigde herbebossingsbedrijf Land Life heeft op 18 juli een bosbrand veroorzaakt in Ateca, in de Spaanse provincie Zaragoza. Het bedrijf zegt er ‘kapot’ van te zijn dat duizenden hectare struikgewas, graslanden en pijnbomen zijn verwoest.

Het Parool
Politie leidt het verkeer weg van de bosbrand in Ateca. Beeld ANP / EPA
Politie leidt het verkeer weg van de bosbrand in Ateca.Beeld ANP / EPA

Terwijl een aannemer in het gebied juist voor bosherstel aan het werk was, veroorzaakte een vonk van een bulldozer het vuur, schrijft het bedrijf in een persbericht. De arbeiders en de eigenaar van het land alarmeerden direct de autoriteiten. Er raakte niemand gewond.

Volgens de Spaanse publieke omroep heeft de brand uiteindelijk 14.000 hectare verbrand, waarvan het grootste deel bos. Ook leidde de brand tot de ontruiming van vijf omliggende gemeenten. In totaal moesten meer dan 2000 mensen hun woning verlaten.

‘Diep getroffen’

Donderdag is de brandweer nog steeds bezig met blussen, maar er wordt een ‘positieve ontwikkeling’ waargenomen, aldus de regionale regering. De Spaanse brandweer kreeg donderdag tientallen bosbranden in het land onder controle op een moment waarop de temperaturen weer stijgen. Bosbranden op verschillende plekken in het land verwoestten de afgelopen dagen meer dan 30.000 hectare natuur.

Land Life zegt ‘diep getroffen’ te zijn door de gebeurtenissen en belooft volledige medewerking aan de autoriteiten. Het schrijft dat alle herbebossingsprojecten werden uitgevoerd in overeenstemming met lokale voorschriften, en dat er strenge preventieve maatregelen werden getroffen om – gezien de extreme droogte en hitte – zo min mogelijk risico te lopen.

Het bedrijf schort voorlopig alle werkzaamheden op in gebieden met een hoog bosbrandrisico.

Tip Het Parool via WhatsApp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden