Nieuws

Amsterdammer Valerie hielp Biden met stemmen werven

De Nederlandse Valerie Nauta (29) zat afgelopen maanden in het New Yorkse campagneteam van Joe Biden. Mede door haar inzet werden democratische kiezers in swingstates als Pennsylvania, Georgia en Nevada succesvol bestookt met miljoenen telefoontjes.

David Bremmer
Valerie Nauta voerde afgelopen maanden hard campagne voor Joe Biden en running mate Kamela Harris. Beeld Valerie Nauta
Valerie Nauta voerde afgelopen maanden hard campagne voor Joe Biden en running mate Kamela Harris.Beeld Valerie Nauta

“Mijn mobiel ontplofte net van de appjes en mails, ik ben in extase,” glundert Valerie Nauta (29) vanuit New York, nadat de grote nieuwszenders Joe Biden tot winnaar van de presidentsverkiezingen hebben verklaard. Bijna permanent was Nauta afgelopen weken in touw voor de nieuwe president van Amerika. “Eigenlijk realiseerden we ons dinsdagavond al dat we een goede kans maakten in Pennsylvania en Arizona, waar we achterlagen,” vertelt ze.

“Toen duidelijk werd dat er in Pennsylvania nog 1,1 miljoen poststemmen en early votes waren, wisten we genoeg. Daar lagen bijna allemaal democratische stemmen. Wij hadden vroeg stemmen of dat per post doen aangemoedigd, Trump was er juist tegen tekeer gegaan, hij nam corona niet serieus.” Woensdagmorgen wist ze het na een briefing van campagnedirecteur Jennifer Brigid O’Malley Dillon helemaal zeker: Biden gaat dit winnen.

null Beeld Valerie Nauta
Beeld Valerie Nauta

Nauta klom op

Het succes vormt het sluitstuk van enkele maanden keihard campagnevoeren door Nauta. Een jaar geleden arriveerde de advocate vanuit Amsterdam in New York met haar echtgenoot die er een baan had aangenomen. Omdat ze geïnteresseerd is in Amerikaanse politiek en haar steentje wilde bijdragen, meldde ze zich deze zomer aan bij New York for Biden/Harris 2020 campagne, aanvankelijk als gewone vrijwilliger. “Normaal zou ik langs de deuren lopen, maar met covid-19 ging dat niet, we deden alles per telefoon.”

Al snel klom ze op binnen Bidens campagneorganisatie (“ze zagen dat ik wat kon en van aanpakken weet, dus ik werd er uitgepikt”) en leidde ze een team van 200 vrijwilligers. Nauta’s taak: miljoenen kiezers in staten als Pennsylvania, Georgia en Nevada laten bellen. “New York is geen swingstate, campagnevoeren heeft voor de Democraten weinig zin, ze winnen hier toch wel. Vandaar dat wij door democratische afdelingen in andere staten gevraagd worden bij te springen. We wisten dinsdag­avond al dat we er goed voor stonden in Pennsyl­vania.”

Valerie Nauta

Dat deed haar team met verve. “Sinds de zomer hebben we miljoenen kiezers in Pennsylvania en Georgia miljoenen gebeld om ze naar de stembus te krijgen,” aldus Nauta. “We hebben wel eens in een week een half miljoen mensen gebeld”, vertelt ze. “In heel Amerika belden we als Democraten samen tien miljoen kiezers.” Amerikanen kregen onder meer de vraag of ze hun stem zo spoedig mogelijk wilden inleveren. Vervolgens belde Nauta’s team mensen kiezers later na of ze dat ook deden.

Cultuurdingetje

Het kiezers zo massaal achter de vodden zitten komt voor ons Nederlanders vreemd over. Waarom is dat nodig? Nauta spreekt van een ‘cultuurdingetje’. “Stemmen zit bij Amerikanen minder in hun systeem dan bij ons.” Deels komt dat omdat het veel lastiger is. “Je krijgt niet zoals in Nederland de eerste verkiezing na je 18e vanzelf een stembiljet toegestuurd. Je moet je eerst registeren om te mogen stemmen, daarnaast zijn stembureaus voor wie buiten de steden woont ver weg.” Dan zijn er nog veel Amerikanen die tegen de overheid zijn en niet willen meedoen aan het systeem. “Vier jaar geleden hebben liefst 110 miljoen Amerikanen niet gestemd.”

Nauta’s werk ging tot op verkiezingsdag door. Vorige weekend werd bijvoorbeeld duidelijk dat nog 350.000 kiezers in Georgia hun zogenaamde mail-in ballots (poststemmen) niet hadden ingeleverd. “Daar zitten zeker 175.000 Biden stemmers tussen. Die mensen zijn we vorig weekend allemaal gaan bellen.” Op verkiezingsdag trainde Nauta nog nieuwe vrijwilligers die vervolgens tot elf uur ‘s avonds kiezers in Nevada konden nabellen, waar het drie uur vroeger is.

Zelfs na de verkiezingsdag was het werk niet gedaan. “Vrijdagavond zat ik met een biertje op een terras toen er een telefoontje uit Nevada. Of we snel konden bijspringen, mensen hadden namelijk tot maximaal 17:00 plaatselijke tijd de tijd om een foutje in hun stem te herstellen. Toen heb ik mijn bier weggezet en ben gaan bellen.”

null Beeld Valerie Nauta
Beeld Valerie Nauta

Nieuwe klus: senaatsrace

Ontzettend ‘rewarding’ (lonend) noemt Nauta haar campagnewerk. Het surrealistische aan haar campagneklus is dat ze vrijwel niemand van haar team of mede-vrijwilligers in levende lijve heeft gezien. “Alles ging virtueel via Zoom-meetingen.” Tegelijk heeft ze het gevoel dat ze veel vrienden heeft gemaakt. “Veel mensen zou ik er zo op straat uitpikken.”

Biden mag president zijn, de volgende klus staat al weer voor de deur, zegt Nauta. In Georgia vinden in januari twee speciale verkiezingen plaats voor de resterende Senaat-zetels, dit nu geen van de kandidaten in de staat een meerderheid heeft gekregen. “Daar ga ik ook weer bij helpen. Die verkiezing is cruciaal en bepaalt of de Democraten een Senaatsmeerderheid krijgen en de agenda komende jaren kunnen bepalen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden