Amnesty: uitgezette Syriërs verkracht en gemarteld; stop met terugsturen

Syrische vluchtelingen die naar hun land terugkeren lopen het risico op gevangenzetting, verkrachting, marteling en verdwijning. Dat staat in een rapport van Amnesty International dat dinsdag verschijnt.

Het Parool
Syrische vluchtelingen op het strand bij Eftalou, in Griekenland. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP XTRA
Syrische vluchtelingen op het strand bij Eftalou, in Griekenland.Beeld Hollandse Hoogte / ANP XTRA

Tientallen teruggekeerde vluchtelingen werden de afgelopen jaren slachtoffer zijn van ernstige mensenrechtenschendingen door de Syrische veiligheidsdiensten. ‘Geen enkel deel van Syrië is veilig om naar terug te keren,’ aldus de mensenrechtenorganisatie.

Het rapport, dat de titel You’re going to your death draagt (Je gaat je dood tegemoet), is opgesteld aan de hand van 41 interviews met Syriërs en beschrijft de lotgevallen van 66 mensen die tussen 2017 en 2021 naar het land terugkeerden. Onder hen waren ook 13 kinderen. Van de 66 stierven er 5 in gevangenschap en zijn er 17 spoorloos verdwenen. Het rapport telt ook 14 gevallen van seksueel misbruik, waaronder de verkrachting van 5 vrouwen, een 13-jarige jongen en een 5-jarig meisje.

Amnesty roept Europese landen daarom op om Syrische vluchtelingen niet meer terug te sturen, ook al wordt er niet meer overal in het land gevochten. ‘Elke regering die beweert dat Syrië nu veilig is, negeert bewust de huiveringwekkende situatie op de grond,’ schrijft de organisatie.

Sinds het begin van de Syrische burgeroorlog in 2011 zijn meer dan 12 miljoen mensen op de vlucht geslagen, van wie zo’n 6,6 miljoen naar het buitenland. De meesten van hen zijn neergestreken in buurlanden Turkije en Libanon. Verschillende landen, waaronder Denemarken, Zweden en Turkije, oefenen druk uit op Syrische vluchtelingen om naar huis terug te keren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden