Amnesty: landen misbruiken coronacrisis voor meer onderdrukking

De coronapandemie heeft wereldwijd tot meer onderdrukking en ongelijkheid geleid, schrijft Amnesty International in een ­woensdag verschenen jaarverslag.

Tom Kieft
Mensen wachten in de Egyptische hoofdstad Caïro op een coronavaccin. Beeld REUTERS
Mensen wachten in de Egyptische hoofdstad Caïro op een coronavaccin.Beeld REUTERS

De afgelopen jaren zag Amnesty al hoe de mensenrechten wereldwijd in toenemende mate onder druk komen te staan. Die trend is volgens de mensenrechtenorganisatie door de pandemie in een stroomversnelling geraakt, veelal mede als gevolg van doelgericht repressief beleid van ­regeringsleiders.

Met name in landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika hebben regeringen de pandemie volgens de organisatie aangegrepen om vrijheden verder te beknotten. Bijvoorbeeld door wetten in te voeren die kritiek op de aanpak van de pandemie criminaliseren. Ook dichter bij huis zou de pandemie worden misbruikt om de ­teugels verder aan te trekken. In de EU-lidstaat Hongarije bijvoorbeeld, waar de persvrijheid al langer in het geding is, voerde de regering-Orbán een gevangenisstraf van vijf jaar in voor het ‘verspreiden van valse informatie’ over corona.

Kwetsbaren hardst getroffen

Amnesty haalt ook uit naar China. Artsen en bloggers aldaar die in een vroeg stadium alarm sloegen over het nieuwe coronavirus, werden gevangengezet, waardoor ‘cruciale informatie te laat met de wereld werd ­gedeeld.’ Ongerelateerd aan corona, maar evenzeer alarmerend vindt de organisatie de Chinese intensivering van de onderdrukking van Hongkong en de Oeigoerse moslimminderheid.

Ook in landen waar regeringen geen kwaad in de zin hebben met hun coronabeleid, is de ongelijkheid volgens Amnesty toegenomen. Kwetsbaren in de samenleving – etnische minder­heden, vluchtelingen, vrouwen, ­ouderen, daklozen – worden volgens de organisatie wereldwijd onevenredig hard getroffen door de pandemie.

Corona heeft volgens Amnesty schrijnend blootgelegd hoe de zorg in veel landen al jaren is uitgekleed en de ongelijkheid is toegenomen. “We plukken de vruchten van jarenlange verwaarlozing door regerings­leiders,” aldus secretaris-generaal Agnès Callamard. “Onder druk van de pandemie heeft de gezondheidszorg een ultieme test ondergaan en zijn mensen in een financiële vrije val ­terechtgekomen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden