Amnesty International bevestigt massamoorden in Noord-Ethiopië

In de Ethiopische regio Tigray zijn tientallen, zo niet honderden burgers op gruwelijke wijze om het leven gebracht: ‘neergestoken of doodgehakt’. Of dat alles is, moet nog blijken.

David van Unen
Amerikaanse leden van de Tigray-diaspora demonstreerden deze week in Washington D.C.  Beeld Nicholas Kamm/AP
Amerikaanse leden van de Tigray-diaspora demonstreerden deze week in Washington D.C.Beeld Nicholas Kamm/AP

Amnesty International heeft beelden uit het dorp May Cadera bestudeerd, op de grens tussen de Ethiopische regio’s Tigray en Amhara. De ngo sprak met getuigen en analyseerde satellietbeelden. Daaruit blijkt volgens Amnesty de slachting van een enorme hoeveelheid burgers, die ogenschijnlijk niets te maken hadden met de gewapende strijd tussen het regeringsleger uit Addis Abeba en het Tigray People’s Liberation Front (TPLF), de machtspartij in de regio.

Volgens Deprose Muchena, hoofd van de Oost- en Zuid-Afrikaanse divisie van Amnesty, zijn op de bestudeerde beelden straten bezaaid met licha­men te zien. Het gaat daarmee voor zover bekend om het meest hevige excessen sinds het geweld tussen het TPLF en de troepen van premier Abiy Ahmed vorige week oplaaide. Volgens Sam Dubberley, het hoofd van Amnesty’s ‘crisisbewijslab’, hebben de slachtoffers ‘gapende wonden’. Door de organisatie benaderde onafhankelijke pathologen hebben dat volgens hem onderschreven. Tegen de BBC: “De verminkingen zijn aangebracht met scherpe objecten. We denken aan messen of machetes. Het zijn in elk geval geen schotwonden.”

Humanitaire crisis dreigt

In weerwil van een federaal verbod op verkiezingen kozen inwoners van de grensregio met Eritrea in september een eigen parlement. Premier Abiy Ahmed – die vorig jaar nog de Nobelprijs voor de Vrede won – noemde de stembusgang illegaal. In en om Tigray is het sindsdien erg onrustig.

Nadat vorige week een basis van het Ethiopische leger was aangevallen en Abiy de TPLF ervan beschuldigde, escaleerde de situatie snel en vielen al honderden doden. Zo’n 11.000 mensen zijn op de vlucht geslagen in de richting van buurland Soedan, ongeveer de helft van hen bestaat volgens de Verenigde Naties uit kinderen. De VN waarschuwde gisteren al dat een humanitaire crisis dreigt en Tigreeërs klem komen te zitten tussen de strijdende partijen, onbereikbaar voor hulporganisaties die hen van voedsel en bijstand willen voorzien.

Geen contact met buitenwereld.

Wat de situatie verder bemoeilijkt, is het feit dat Ethiopische regering Tigray digitaal volledig van de buitenwereld heeft afgesloten. Muchena benadrukt daarom dat Amnesty de ware omvang van de massamoord in May Cadera nog niet in kaart heeft. Door de gebrekkige communicatiemogelijkheden is ook nog niet te verifiëren welke partij verantwoordelijk is, benadrukt de organisatie, hoewel Amnesty’s getuigen in het gebied zeggen dat strijders met banden met TPLF achter de moordpartij zitten.

Premier Abiy houdt de organisatie daarom verantwoordelijk. In een video op Facebook zegt hij dat het leger delen van de regio inmiddels heeft bevrijd en TPLF verdreven. Op zijn beurt zegt juist de groepering aan de winnende hand te zijn en meer dan tienduizend regeringssoldaten tot overgave te hebben gedwongen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden