Nieuws

Amnesty hoopt op vrijlating UvA-alumnus Sidky met petitie

Amnesty International heeft 43.000 handtekening verzameld voor de vrijlating van de Egyptische muzikant Rami Sidky (33). De oud-UvA-student zit al meer dan een jaar vast in een Egyptische cel omdat hij ervan wordt verdacht aan een satirisch nummer over president Sisi te hebben meegewerkt

Rebekka Raap
Rami Sidky. Beeld
Rami Sidky.

De initiatiefnemer van de handtekeningenactie is UvA-docent Vivienne Matthies-Boon. Zij gaf Sidky les toen hij in 2014 en 2015 een master internationale betrekkingen volgde in Amsterdam.

Matthies-Boon krijgt regelmatig informatie over Sidky van zijn moeder, die hem wekelijks bezoekt. “Het gaat niet goed met hem,” aldus de UvA-docent. “Na een jaar in de gevangenis gaan zijn mentale en fysieke gesteldheid snel achteruit. Hij slaapt al een jaar op de grond in een cel die hij deelt met te veel mensen. Hij heeft botbreuken en hij is erg depressief.”

Officieel wordt Sidky verdacht van verspreiden van vals nieuws en belediging van de president. Matthies-Boon: “Ze hebben informeel laten weten aan Rami dat ze weten dat hij er niks mee te maken heeft, maar ze houden hem alsnog vast. Het rechtssysteem in Egypte is heel willekeurig.”

Jaren geen contact

Het nummer waarvoor hij vast zit is het satirische nummer Balaha van zanger Ramy Essam, waarmee Sidky ooit in een band heeft gezeten. Aan Balaha werkte Sidky echter niet mee, hij had zelfs al jaren geen contact meer met Essam. Ook is Sidky veel minder politiek uitgesproken. “De nummers van zijn band gaan meer over sociale zaken. Essams muziek is vaker satirisch.”

Sidky was gitarist in de band Jimi and the Saint. Na hun eerste concert in Beiroet op 5 mei 2018 werd Sidky opgepakt op het vliegveld van Caïro. Als de handtekeningenactie niks uithaalt, is het plan om internationale muzikanten bij de kwestie te betrekken. Door meer bekendheid zou de druk op de Egyptische overheid groter kunnen worden.

Amnesty bood op vrijdag een brief aan de Egyptische ambassadeur in Nederland aan over de vrijlating van Sidky. Een medewerker van de ambassade heeft de brief in ontvangst genomen. Er is nog geen reactie.

‘Niet vergeten’

“Ondertussen gaat de handtekeningenactie gewoon door. We doen dit niet alleen voor zijn vrijlating, maar ook zodat we hem het gevoel geven dat hij niet vergeten is,” aldus Ruud Bosgraaf van Amnesty. Sidky is niet de enige die in Egypte vastzit vanwege kritiek op de president, volgens Bosgraaf gaat het om ‘duizenden mensen’.

Matthies-Boon hoopt dat met de actie genoeg druk wordt uitgeoefend. “We zijn de campagne gestart omdat de situatie steeds erger wordt. Zijn voorarrest wordt nu telkens verlengd met 45 dagen in plaats van vijftien. Tijdens de Ramadan worden er vaker gevangenen vrijgelaten, daarom bieden we nu de brief aan. We hopen dat we met politieke druk en publiciteit kunnen zorgen dat ze zijn zaak gaan behandelen. Zaterdag is er een hoorzitting gepland.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden