PlusUitleg

Amerikanen willen korten op de politie, maar hoe?

In de Verenigde Staten wint de slogan ‘defund the police’ van de antiracismedemonstranten steeds meer terrein. Lokaal begint de politiek de mogelijkheid serieus te nemen om op de politie te korten.

Tom Kieft
'Defund the Police' op straat vlakbij het Witte Huis in Washington. Beeld EPA
'Defund the Police' op straat vlakbij het Witte Huis in Washington.Beeld EPA

1. Wat houdt defund the police in?

De slogan, die galmt door de straten waar de antiracismeprotesten doorheen trekken, gaat over het herverdelen van geld van de lokale politiekorpsen in het land, naar scholen, zorg en andere sociale vangnetten. Volgens voorstanders zou het efficiënter en bovendien humaner zijn als in veel gevallen niet de politie, maar gespecialiseerde maatschappelijk werkers worden ingezet. Over hoever dat korten van het politie­budget moet gaan, verschillen de meningen. Sommige betogers willen dat het politieapparaat volledig wordt ontmanteld en vervangen door een socialer alternatief, anderen wensen slechts een knip in de fondsen van de politiekorpsen.

2. Wat is er mis met ‘gewoon’ ­her­vormen van het politiekorps?

De afgelopen jaren zijn er talloze hervormingen van het politieapparaat geweest, zoals het verplicht stellen van bodycams voor agenten en de-escalatietrainingen. Maar volgens activisten heeft het weinig uitgehaald voor de veiligheid van zwarte Amerikanen. Zij wijzen op de lange geschiedenis van geweld tegen zwarte Amerikanen door politie, en zien een failliet systeem. De budgetten voor politie en gevangenissen zijn de afgelopen decennia door het plafond gegaan.

Maar hoewel misdaadcijfers zijn gedaald, is het jaarlijkse aantal door politie gedode burgers dat verre van. Actiegroep MPD150 stipte aan dat het misdaadcijfer in Minnesota in 2016 op zijn laagste punt lag, terwijl het aantal door de politie gedode burgers juist groter dan ooit was.

3. Heeft het enige kans van slagen?

De roep is niet nieuw, maar de uitvoering ervan is door de protesten die volgden op de fatale aanhouding van George Floyd in Minneapolis wel realistischer dan ooit. In die stad heeft de gemeenteraad beloofd het politie­apparaat te ontmantelen. In Los Angeles is een flinke bezuiniging gepland, en ook burgemeester van New York Bill de Blasio kondigde een korting van het politiebudget aan.

4. Wat gebeurt er op landelijk niveau?

President Donald Trump wil er niets van hebben. “Er komt geen defunding,” zei de president maandag, die demonstranten eerder als ‘tuig’ omschreef en de politie als ‘fantastische lui’. Ook de Democraten zijn terughoudend. In het Congres kwam de partij maandag met een wetsvoorstel om politiegeweld en ongelijkheid in het rechtssysteem te bestrijden, maar de roep om de financiering van politiekorpsen te korten was daar niet in opgenomen. Knel tussen de wensen van linksere kiezers en de goedkeuring van gematigde Democraten stelde de Democratische presidentskandidaat Joe Biden eveneens maandag dat hij voor hervormingen van de politie is, maar tegen het afkappen van de financiering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden