PlusNieuws

Amerikanen achter VN-coalitie tegen abortus

Een groep landen binnen de VN heeft deze week een verklaring getekend waarmee zij zich tegen abortus keren. De Verenigde Staten hadden daarin het voortouw genomen.

Seije Slager
Een stille mars in Polen tegen de aanscherping van de abortuswetgeving in dat land. Ook de Poolse regering heeft de verklaring ondertekend.  Beeld Hollandse Hoogte / EPA
Een stille mars in Polen tegen de aanscherping van de abortuswetgeving in dat land. Ook de Poolse regering heeft de verklaring ondertekend.Beeld Hollandse Hoogte / EPA

De VS heeft zich aan het hoofd gesteld van een coalitie van 31 landen die zich binnen de VN tegen abortus keren. Deze week ondertekenden de landen de ‘Consensusverklaring van Genève’, die op het eerste gezicht gewijd lijkt te zijn aan het beschermen van de rechten van vrouwen.

Maar de meeste andere landen die hun handtekening onder de verklaring zetten, staan niet bekend om hun grote inzet voor de vrouwenrechten: Saudi-Arabië, Oeganda, Egypte, Indonesië en de Verenigde Arabische Emiraten behoren tot de ondertekenaars. Ook drie Europese landen sloten zich aan: Wit-Rusland, Hongarije en Polen. De angel van de verklaring zit dan ook in enkele zinnen waarin benadrukt wordt dat ‘veranderingen in relatie tot abortus alleen op nationaal niveau bepaald kunnen worden’.

“We hebben een ongekende verdediging gelanceerd van de ongeborenen in het buitenland,” aldus de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.

In 2018 stelde de VN-mensenrechtencommissie vast dat lidstaten weliswaar het recht hebben om abortus te reguleren, maar niet op zo’n manier dat de gezondheid van zwangere vrouwen erdoor in gevaar komt. Per jaar sterven 47.000 vrouwen door een onveilige abortus, aldus een VN-werkgroep. In de praktijk is de VN de afgelopen jaren steeds meer opgeschoven richting het standpunt dat abortus een mensenrecht is, en dat landen meer moeten doen om het mogelijk te maken.

Medische hulp

Dat is de VS onder president Trump een doorn in het oog. Hij is immers verkozen op de belofte om abortus moeilijker te maken. Een van de eerste dingen die hij deed na zijn beëdiging was het instellen van beleid waarbij Amerikaanse gezondheidsorganisaties die met overheidsgeld in het buitenland actief zijn, abortus zelfs niet meer mogen bespreken met hun cliënten.

Die regel bestond al onder president George W. Bush, Obama schafte hem af, en Joe Biden heeft al aangekondigd dat hij dat ook weer zal doen, mocht hij verkozen worden. Uit onderzoek vorig jaar gepubliceerd in medisch tijdschrift The Lancet blijkt dat zulke beleidsschommelingen meetbare invloed hebben op hoeveel abortussen in veel arme landen, die afhankelijk zijn van Amerikaanse medische hulp, worden uitgevoerd.

Ook in de VS zelf is abortus de afgelopen jaren in veel staten lastiger geworden door allerlei beperkende maatregelen voor klinieken.

Abortusactivisten maken zich er bovendien zorgen dat de benoeming van de conservatieve rechter Amy Coney Barrett in het Hooggerechtshof, die waarschijnlijk volgende week beklonken wordt, daar een meerderheid oplevert die het wettelijke recht op abortus voor Amerikaanse vrouwen aan het wankelen zou kunnen brengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden