Amerikaanse universiteit betaalt misbruikslachtoffers ruim 1 miljard

De Universiteit van Zuid-Californië betaalt ruim 1,1 miljard dollar (ongeveer 934 miljoen euro) aan honderden vrouwen die zeggen te zijn misbruikt door de gynaecoloog op de universiteitscampus. De gepensioneerde vrouwenarts (74) werd in juli 2019 opgepakt op verdenking van seksueel misbruik tijdens medische onderzoeken.

Het Parool
Gynaecoloog George Tyndall in de rechtszaal in Los Angeles.  Beeld AP
Gynaecoloog George Tyndall in de rechtszaal in Los Angeles.Beeld AP

De University of Southern California (USC) stemde vrijdag in met een schikking van 852 miljoen dollar (ruim 723 miljoen euro) in een groepsvordering die was aangespannen namens ruim 700 vrouwen. Volgens de raadslieden is dit de hoogste schikking ooit in een civiele zaak van seksueel misbruik tegen een universiteit. Tevens is dit het hoogste bedrag dat een hogeschool of universiteit ooit heeft moeten betalen wegens toegebracht persoonlijk letsel. De USC schikte eerder al in een andere groepsvorderingszaak. Gecombineerd is de universiteit meer dan 1 miljard dollar kwijt wegens de claims tegen de 74-jarige man.

Gynaecoloog George Tyndall werkte bijna drie decennia voor de universiteit. Met de schikkingen is de zaak nog niet ten einde. Er liggen 35 groepsvorderingen tegen hem van seksueel wangedrag tussen 2009 en 2016 in het studentengezondheidscentrum. Hij zou zijn slachtoffers op ongepaste wijze hebben aangeraakt, foto’s hebben genomen van hun geslachtsdelen en suggestieve opmerkingen hebben gemaakt over hun lichaam. Honderden vrouwen deden na publicaties in de Los Angeles Times aangifte bij de politie. Sommige gebeurtenissen vielen buiten de verjaringstermijn van 10 jaar. Andere gevallen waren te licht voor vervolging of konden niet vervolgd worden wegens gebrek aan bewijsmateriaal.

De gynaecoloog ontkent de aantijgingen. Hij is op borgtocht vrij. De rechtszaak tegen hem moet nog beginnen. Tyndall hangt bij veroordeling een gevangenisstraf boven het hoofd die kan oplopen tot 64 jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden