Amerikaanse staat Texas verbiedt abortus na zes weken

De Amerikaanse staat Texas verbiedt abortussen vanaf het moment dat er een hartslag kan worden waargenomen bij een foetus. Dat betekent dat een zwangerschap vaak al na zes weken niet meer kan worden afgebroken, terwijl sommige vrouwen dan nog niet weten dat ze in verwachting zijn.

Het Parool
Demonstranten tijdens een Senaatsdebat over de abortuswet in Austin, Texas, op 30 maart. Beeld AP
Demonstranten tijdens een Senaatsdebat over de abortuswet in Austin, Texas, op 30 maart.Beeld AP

De wet werd woensdag ondertekend door de Republikeinse gouverneur Greg Abbott. Er geldt alleen een uitzondering bij medische noodgevallen. Burgers kunnen daarnaast iedereen aanklagen die betrokken is bij een illegale abortus. Dat zijn naast artsen bijvoorbeeld ook mensen die een zwangere vrouw naar een abortuskliniek brengen of een abortus betalen, aldus Amerikaanse media.

Tien staten

“Onze Schepper heeft ons het recht op leven geschonken en toch verliezen miljoenen kinderen elk jaar door abortussen hun recht op leven,” zei de gouverneur voorafgaand aan de ondertekening. “In Texas werken we eraan om die levens te redden.”

Soortgelijke wetten werden eerder ingevoerd in ongeveer tien staten waar de Republikeinse partij aan de macht is. Zo werd in South Carolina abortus onlangs verboden vanaf zes weken zwangerschap. In Arkansas is abortus sinds maart 2021 ook niet meer toegestaan als de bevruchting heeft plaatsgevonden door verkrachting of incest. En volgens een wet in Alabama staat mensen die een abortus uitvoeren - ook na seksueel misbruik - een gevangenisstraf van minimaal tien jaar te wachten.

Roe versus Wade

Deze wetten worden aangenomen in een poging de historische uitspraak in de zaak Roe versus Wade uit 1973 omver te werpen. Het Hooggerechtshof garandeerde toen dat vrouwen het recht hebben hun zwangerschap te beëindigen. In veel delen van de Verenigde Staten is een abortus toegestaan in de eerste 24 weken van een zwangerschap.

Het is de bedoeling dat de wet in Texas vanaf september gaat gelden. De antiabortuswetten in de andere staten gelden, hoewel ze eerder zijn ondertekend, nog niet. Dat komt volgens het Guttmacher Institute, een organisatie die zich inzet voor het recht op abortus, doordat de uitvoering van die wetten door middel van rechtszaken wordt tegengehouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden