Amerikaanse agent die ongewapende zwarte man met knieklem doodde gearresteerd

Een agent die samen met collega’s in de Amerikaanse stad Minneapolis een ongewapende zwarte man zo hardhandig probeerde te arresteren dat hij later overleed, is gearresteerd. De agent in kwestie bracht een knieklem aan, waardoor de arrestant geen lucht meer kreeg. De dood van de man zorgde voor hevige rellen in de stad.

Chris Klomp
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Justitie in het Amerikaanse Hennepin County in Minnesota stelt dat Derek Chauvin, die al was ontslagen, verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van de ongewapende man. Van de arrestatie doken videobeelden op die zowel binnen als buiten de VS voor ophef zorgden. Zo was duidelijk te zien hoe een van de agenten zijn knie minutenlang in de nek van de ongewapende man, George Floyd, drukte.

De aanklacht tegen de agent luidt: third degree murder, wat in Nederland te vertalen is met: doodslag. Dat wil zeggen dat de aanklager meent dat de agent de dood van de arrestant niet heeft gewild, maar er wel verantwoordelijk voor is.

Worsteling

De agenten kregen een melding dat er iemand verdacht werd van vervalsing en troffen Floyd aan in zijn auto. De verdachte stapte uit en er ontstond een worsteling, waarbij de man langdurig hardhandig tegen de grond werd gedrukt. Floyd schreeuwde het uit en zei herhaaldelijk dat hij geen adem krijgt. “Mijn buik doet pijn. Mijn nek doet pijn. Alles doet pijn. Ik heb water nodig, alstublieft. Vermoord me niet.” Een ambulance bracht hem naar het ziekenhuis, waar hij korte tijd later overleed.

Rellen

Na de dood maandag van de 46-jarige zwarte George Floyd door toedoen van een witte agent braken er rellen uit. In Minneapolis en het aangrenzende Saint Paul is het al dagen onrustig als gevolg van de dood van Floyd. In zusterstad Saint Paul, dat naast Minneapolis ligt, zijn volgens de politie meer dan 170 winkels geplunderd en tientallen branden gesticht.

Reactie Obama: racisme kan niet normaal zijn

De voormalige Amerikaanse president Barack Obama zegt de afschuw te delen die miljoenen Amerikanen voelden bij de dood van Floyd. Hij benadrukte in een verklaring dat racisme in 2020 niet meer normaal kan en mag zijn.

Obama verwijst in een open brief naar de dood van Floyd, maar ook naar andere incidenten uit het recente verleden: een zwarte jogger die in Georgia is doodgeschoten door witte mannen en een zwarte vogelaar die het aan de stok kreeg met een witte vrouw in een park in New York.

De oud-president zei dat het begrijpelijk is dat mensen tijdens een pandemie verlangen dat alles terugkeert naar hoe het ‘normaal’ is. Hij benadrukte daarna dat ‘normaal’ voor miljoenen Amerikanen betekent dat ze anders worden behandeld vanwege hun ras. Hij noemde dat tragisch en pijnlijk.

“Dit zou niet ‘normaal’ moeten zijn in het Amerika van 2020. Dit mag niet ‘normaal’ zijn,” schreef Obama. Hij stelde dat zijn landgenoten samen moeten werken aan een ‘nieuw normaal waarin de erfenis van onverdraagzaamheid en ongelijkheid niet langer onze instituties en harten besmet.’

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden