Nieuws

Amerikaans Nasa-ruimtevaartuig slaat met succes in op ruimterots Dimorphos

Ruimtevaartuig Dart is te pletter geslagen – en dat is een succes. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa duwde vannacht een asteroïde uit zijn baan. Een primeur voor de mensheid.

Karlijn van Houwelingen
Videostill van de planetoide Dimorphos. Beeld AFP
Videostill van de planetoide Dimorphos.Beeld AFP

In de nacht van maandag op dinsdag, om 01.14 uur Nederlandse tijd, botste het speciale ruimteschip Dart met opzet op de ruimterots Dimorphos. Dat verliep volgens plan, dus is het experiment van Nasa geslaagd. De ruimtevaartorganisatie spreekt van een ‘historische prestatie’.

Nasa test een techniek om in de toekomst eventuele asteroïden die de aarde bedreigen van koers te veranderen. Meer dan duizend mensen hebben zeven jaar gewerkt aan die missie. De geraakte asteroïde, Dimorphos genaamd, is geen bedreiging voor de planeet en diende slechts als testobject. De inslag was online live te volgen – althans, met 38 seconden vertraging, omdat het even tijd kost voordat de beelden de aarde hebben bereikt.

undefined

‘Iets rustiger slapen’

Ingenieur Elena Adams schat dat Dart de rots raakte op ongeveer 17 meter van het midden. “We hielden onze adem in, ik ben eigenlijk verrast dat niemand van ons flauwviel,” zo beschreef ze de sfeer in het controlecentrum aan de John Hopkins Universiteit in de Amerikaanse staat Maryland. “Aardbewoners zullen iets rustiger kunnen slapen, ik in ieder geval wel.”

Het kamikazeruimtevaartuig vloog in de laatste minuten voor de botsing op de automatische piloot met meer dan 22.000 kilometer per uur op het rotsblok af. Dat cirkelt als een maan rond een grotere asteroïde, Didymos. Op de beelden uit de ruimte werd het stipje dat Didymos heet heel langzaam steeds groter, tot pieken en dalen in het rotsachtige oppervlak duidelijk te onderscheiden waren.

Gejuich

Op het laatste moment verdween Didymos uit beeld en ging de camera van het Dartvoertuig recht op een kleiner stuk rots af, het oliebolvormige doelwit Dimorphos. Seconden voordat Dart daarop botste, waren de keien en kraters in het oppervlak van de asteroïde goed zichtbaar. Gejuich ging op in het controlecentrum toen het signaal van de camera wegviel – dat betekende dat Dart succesvol te pletter was geslagen.

Nu begint eigenlijk het echte werk pas: wetenschappers meten hoe de koers van de asteroïde is veranderd. Telescopen in de hele wereld volgen Dimorphos om dat te kunnen bepalen. De komende maanden wordt duidelijk hoe de baan van de ruimterots is veranderd.

Nasa heeft eerder met opzet een voertuig op een ruimteobject laten botsen, maar asteroïde Dimorphos is een stuk kleiner dan eerdere doelwitten. Nasa wist niet hoe de asteroïde er precies uitzag, maar vermoedde dat de diameter ongeveer 150 meter is, de omvang van de pyramide van Gizeh in Egypte. Dart was ongeveer zo groot als een golfkarretje. Draaiboeken voor het scenario dat het ruimtevoertuig door een fout de rots zou missen, lagen klaar, maar waren niet nodig.

Hera

Ook Europese wetenschappers zijn betrokken bij het project. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA stuurt in 2024 ruimtevaartuig Hera om te bekijken wat de inslag met de asteroïden Dimorphos en Didymos heeft gedaan. Hera zal eind 2026 aankomen, is de planning. Nasa is van plan in de komende jaren ook andere technieken voor het wegduwen van ruimteobjecten te gaan testen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden