Amerika heeft eindelijk weer een avond voor zelfspot van de president

De comedyavond van het Witte Huis is terug: voor het eerst in zes jaar maakt een Amerikaanse president weer grappen op het Correspondents’ Dinner. Joe Biden kan wel lachen om spot over zijn falen.

Karlijn van Houwelingen
De Amerikaanse president Joe Biden zat te schateren om de grappen van komiek Trevor Noah tijdens het White House Correspondents’ Dinner. Beeld Nicholas Kamm/AFP
De Amerikaanse president Joe Biden zat te schateren om de grappen van komiek Trevor Noah tijdens het White House Correspondents’ Dinner.Beeld Nicholas Kamm/AFP

Het is fijn om een president te hebben, zei komiek Trevor Noah, ‘die niet bang is om naar het White House Correspondents’ Dinner te komen en grappen over zichzelf te horen’. Biden zat te schateren toen Noah hem een reeks snedige grappen over zijn misstappen voor de voeten wierp.

De Amerikaanse president schokte onlangs de wereld toen hij hardop uitsprak dat Vladimir Poetin afgezet zou moeten worden. “Heel schokkend voor Rusland, tot iemand ze uitlegde dat niks wat Biden wil ook echt gebeurt,” zei Noah.

Daarmee is de traditionele comedyavond voor journalisten, politici en beroemdheden terug in Washington. De laatste president die naar het gala kwam om grappen te vertellen en aan te horen was Barack Obama in 2016. In de Trump-jaren verdween het feestje van de radar.

Vrijheid van meningsuiting

Trump had een vijandige relatie met de pers en wilde er niet aan meedoen. Veel beroemdheden wilden op hun beurt niet in de buurt van het Witte Huis gezien worden. De afgelopen twee jaar werd het diner afgeblazen vanwege het coronavirus. Nu zijn er in de hele stad weer voor- en nafeestjes en bespreekt CNN de avond voor met acht analisten.

Tijdens het Correspondents’ Dinner vieren politici, journalisten en Hollywoodsterren samen de vrijheid van meningsuiting, is het idee. Maar het gala wordt ook wel gezien als voorbeeld van zelfverheerlijking door de Washingtonse ‘kliek’, de afgelopen jaren erg impopulair geworden. Journalisten lachen en drinken er met de machthebbers die ze kritisch behoren te volgen. De invloedrijkste krant van het land, The New York Times, zegt verslaggevers die het Witte Huis volgen te verbieden om erbij aanwezig te zijn.

“Ik ben blij hier te zijn met de enige groep Amerikanen die een lagere populariteitsscore heeft dan ik,” zei Biden, met gevoel voor zelfspot. Hij haalde grappend de frase ‘Let’s Go Brandon’ aan, onder tegenstanders van Biden synoniem geworden voor ‘Fuck Joe Biden’, nadat een sportverslaggeefster een spreekkoor op de tribune verkeerd verstond. Biden gisteravond: “De Republikeinen lijken vooral één kerel te steunen, een jongen met de naam Brandon. Hij heeft echt een goed jaar, ik ben best blij voor hem.”

‘Vreselijke plaag’

Biden klapte hard lachend in zijn handen na een pijnlijk rake grap van Trevor Noah over het gebrek aan politiek succes van de president. Het zijn gouden tijden voor complottheorieën, observeerde Noah. “Rechts gelooft dat Trump nog steeds de verkiezingen van 2020 kan winnen, links gelooft dat Biden nog steeds de verkiezingen van 2024 kan winnen.”

Lang probeerde Biden zijn voorganger zoveel mogelijk te negeren, maar dat heeft hij inmiddels laten varen. Hij haalde uit naar Trump. “Dit is de eerste keer in zes jaar dat een president aanwezig is bij dit diner. Begrijpelijk. Er was een vreselijke plaag, gevolgd door twee jaar corona,” zo verwees hij naar Trumps presidentschap.

Biden sprak ook serieus over het belang van goede journalistiek en waarschuwde voor desinformatie, ‘gif in onze democratie’. Hij hield een pleidooi voor het zoeken naar de waarheid, en benadrukte graag het contrast met autoritaire landen als Rusland. Tegen komiek Noah: “Trevor, anders dan in Moskou, mag je de president van de VS belachelijk maken en ga je niet de gevangenis in.”

Overigens houdt Biden zich zelf relatief ver van journalisten. In zijn eerste jaar als president hield hij negen officiële persconferenties, de helft van zijn voorganger Trump in diens eerste twaalf maanden.

Trevor Noah voelde zich in ieder geval vrij om nog even venijnig uit te halen toen zijn optreden erop zat. Verwijzend naar de verprutste terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Afghanistan: “Wees voorzichtig bij het weggaan. We weten allemaal dat deze regering niet goed is in evacuaties.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden