Nieuws

Ambassadeur Myanmar in Londen mag ambassade niet meer in

De ambassadeur van Myanmar in het Verenigd Koninkrijk, Kyaw Zwar Minn, is de toegang tot de ambassade in Londen ontzegd door leden van de junta. Volgens de ambassadeur mag hij niet meer naar binnen omdat hij niet achter de legercoup van begin februari staat.

Het Parool
Kyaw Zwar Minn, de ambassadeur van Myanmar in het Verenigd Koninkrijk, staat met twee agenten voor het ambassadegebouw in Londen, waar hij niet langer in mag. Beeld AFP
Kyaw Zwar Minn, de ambassadeur van Myanmar in het Verenigd Koninkrijk, staat met twee agenten voor het ambassadegebouw in Londen, waar hij niet langer in mag.Beeld AFP

Volgens ingewijden hebben de vice-ambassadeur en een militair attaché hem buitengesloten en namens de militaire machthebbers de ambassadeurspost overgenomen.

Het Myanmarese leger pleegde op 1 februari een staatsgreep nadat de democratisch gezinde partij van regeringsleidster Aung San Suu Kyi in november de verkiezingen had gewonnen. Het leger pakte de leden van de burgerregering op en beschuldigde Aung San Suu Kyi en haar partij onder meer van verkiezingsfraude.

Ambassadeur in Londen Kyaw Zwar Minn brak de afgelopen weken met de junta en riep op tot de vrijlating van Aung San Suu Kyi. Woensdag vertelde de ambassadeur tegen persbureau Reuters dat hij was buitengesloten. “Het is een soort coup in hartje Londen”, zei hij vlak voor het ambassadegebouw. “Je kan zien dat ze mijn gebouw hebben bezet.” De ambassadeur liet weten dat hij in overleg is met het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Vier diplomatieke bronnen stellen dat vice-ambassadeur Chit Win de leiding over de ambassade in handen heeft genomen en dat hij en de militair attaché de ambassadeur hebben buitengesloten. De ambassadeur sprak voor het ambassadegebouw met demonstranten. Toen Kyaw Zwar Minn vorige maand opriep tot de vrijlating van Aung San Suu Kyi prees de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab zijn moed.

‘Dit is mijn gebouw’

“Dit is mijn gebouw. Ik moet naar binnen. Daarom wacht ik hier”, zei de ambassadeur tegen verslaggevers. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat het de situatie bij de Myanmarese ambassade momenteel onderzoekt.

Kyaw Zwar Minn is niet de eerste Myanmarese diplomaat die in botsing komt met de militaire junta. Ook VN-ambassadeur Kyaw Moe Tun heeft zich uitgesproken tegen de legercoup. Hij riep op tot internationale sancties tegen het militaire regime. Toen het leger hem wilde vervangen, weigerde Kyaw Moe Tun zijn post op te geven en stelde hij dat hij de democratisch verkozen regering van Myanmar vertegenwoordigt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden