‘Amazon betaalde in 2020 geen belasting in Europa ondanks recordomzet’

Door corona groeide de omzet van Amazon in een deel van Europa, waaronder Nederland, naar 44 miljard euro, maar door een belastingconstructie betaalde het in Luxemburg gevestigde bedrijf geen vennootschapsbelasting.

Het Parool
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dat schrijft de Britse krant The Guardian dinsdagochtend. De tak van het bedrijf die de verkopen afhandelt voor het VK, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Polen, Spanje en Zweden, is gevestigd in Luxemburg en daar boekte het bedrijf, ondanks de recordomzet, 1,2 miljard euro verlies. Hierdoor kan de verlieslatende dochteronderneming Amazon EU Sarl in de toekomst zelfs nog 56 miljoen euro in Luxemburg van de belasting aftrekken bij een eventuele winst.

Volgens Paul Monaghan van de Britse Fair Tax Foundation zijn deze cijfers zelfs voor Amazon buitengewoon. “We zien een exponentieel versnelde marktdominantie over de hele wereld dankzij inkomsten die grotendeels onbelast blijven, waardoor ze op oneerlijke wijze lokale bedrijven kunnen ondermijnen die een meer verantwoorde aanpak volgen.”

Monaghan zegt dat de inkomsten van Amazon in de Luxemburgse dochteronderneming worden geboekt, waardoor het bedrijf niet alleen over 2020 geen vennootschapsbelasting zal betalen, maar waarschijnlijk ook nog de komende jaren gezien de enorme verliezen die het bedrijf daar heeft opgebouwd.

Omzet groeide naar 44 miljard

Het Luxemburgse jaarverslag laat niet de verkopen per land zien. Wel wordt duidelijk dat de omzet in 2019 nog 32 miljard euro bedroeg en in 2020 met 12 miljard euro groeide naar 44 miljard euro. Bij de Luxemburgse tak werken in totaal 5262 medewerkers wat neerkomt op 8,4 miljoen euro aan inkomsten per werknemer afgelopen jaar.

Een woordvoerder van Amazon zegt dat het bedrijf ‘alle vereiste belastingen betaalt in elk land waar het actief is’. “De vennootschapsbelasting is gebaseerd op winst, niet op inkomsten, en onze winst is laag gebleven gezien onze zware investeringen en het feit dat de detailhandel een zeer concurrerende onderneming is met lage marges.”

“We hebben sinds 2010 ruim 78 miljard euro in Europa geïnvesteerd, en een groot deel van die investering gaat naar infrastructuur die vele duizenden nieuwe banen creëert, aanzienlijke lokale belastinginkomsten genereert en kleine Europese bedrijven ondersteunt,” aldus de woordvoerder.

Belastingontduiking

Bob Comfort, die tot 2011 de belastingafdeling van Amazon leidde, vertelde eerder aan een Luxemburgse krant dat de voormalig Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker in het verleden persoonlijk heeft aangeboden om Amazon te helpen. Van 2014 tot en met 2019 was Juncker voorzitter van de Europese Commissie.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft al aangekondigd de komende jaren stappen te willen zetten tegen belastingontduiking door grote (tech)bedrijven. Hij diende plannen in bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) voor veranderingen in het mondiale belastingstelsel, waaronder een minimumtarief voor de vennootschapsbelasting. In de plannen staat ook een voorstel om bedrijven belasting te laten betalen in het land waar ze een product verkopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden