Nieuws

Altijd al astronaut willen worden? Er staan vacatures open

Voor het eerst in elf jaar begint de Europese ruimtevaartorganisatie ESA een zoektocht naar nieuwe astronauten. Man, vrouw, beperking of niet: iedereen maakt kans. Bereid je wel voor op een forse concurrentiestrijd.

Sam de Graaff
null Beeld NASA/ESA
Beeld NASA/ESA

Krijgen Wubbo Ockels, André Kuipers en Lodewijk van den Berg – geboren in Nederland, maar tijdens zijn ruimtereis in 1985 niet langer in het bezit van een Nederlands paspoort – eindelijk een opvolger? Het kan, want de Europese ruimtevaartorganisatie ESA begint op 31 maart een nieuwe wervingscampagne voor astronauten.

Dinsdag lichtte de ESA de eisen toe in een persconferentie. “Kandidaten moeten zich mentaal goed voorbereiden op dit proces,” waarschuwde Lucy van der Tas, hoofd van de wervingsafdeling. De lijst met criteria is lang. Kandidaten moeten een masterdiploma in een exact vak bezitten, afkomstig zijn uit een van de ESA-lidstaten, vloeiend Engels spreken, drie jaar werkervaring hebben en jonger zijn dan vijftig jaar. De selectieprocedure duurt tot eind volgend jaar.

Reservepool

Voor wie nog niet is afgeschrikt: de ESA verwacht duizenden reacties voor vier tot zes vacatures. Ook wordt een reservepool opgezet, met ruimte voor zo’n twintig astronauten. Die zouden hun ­huidige werk blijven doen, maar oproepbaar zijn voor korte, commerciële ruimtereizen. De vier tot zes ‘gewone’ astro­nauten mogen zich niet alleen opmaken voor een reis naar het ISS, maar mogelijk ook naar een nog te bouwen ruimtestation rond de maan.

Naast de forse lijst met eisen heeft de ESA ook duidelijke wensen. De organisatie hoopt op meer vrouwelijke aanmeldingen – bij de vorige aanmeldingsronde kwam slechts een op de vijf reacties van vrouwen.

Verder is er voor het eerst ruimte voor astronauten met een fysieke beperking. Hoe de ruimtereis van deze zogenoemde ‘parastronauten’ er precies uit moet zien, is nog onbekend. De ESA stelt dat veiligheid en nut vooropstaan bij de ruimtereis, maar benadrukt expliciet de optie open te houden. Want, zoals de Italiaanse astronaute ­Samantha Cristoforetti tijdens de persconferentie zei: “In de ruimte is iedereen beperkt.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden