Alexandria Ocasio-Cortez herkozen voor Democraten in Huis van Afgevaardigden

De progressieve kandidaat Alexandria Ocasio-Cortez gaat voor de Democraten weer het Huis van Afgevaardigden in. Ocasio-Cortez is populair bij veel jonge kiezers in de VS. Namens de Republikeinen werd Marjorie Taylor Greene verkozen die in het verleden een extreemrechtse complottheorie steunde.

Jesper Roele
(V.l.n.r.) Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar en Rashida Tlaib. Beeld Getty Images
(V.l.n.r.) Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar en Rashida Tlaib.Beeld Getty Images

De 31-jarige Ocasio-Cortez werd samen met drie andere progressieve vrouwen van kleur herkozen als congreslid, ook wel bekend als ‘The Squad’. Ilhan Omar uit Minnesota, Ayanna Pressley uit Massachusetts en Rashida Tlaib uit Michigan hebben ook weer een plekje weten te bemachtigen voor de komende vier jaar. De vrouwen strijden in het congres tegen racisme, voor een zorgverzekering voor alle Amerikanen en vinden dat de VS ambitieuzere klimaatdoelen moet stellen.

Dat Ocasio-Cortez weer gekozen zou worden in het Democratische bolwerk New York, is niet verrassend. Ze haalde 17 miljoen dollar op voor haar campagne. Haar Republikeinse tegenstander John Cummings haalde 9,5 miljoen dollar op.

Ocasio-Cortez had wel commentaar op de manier waarop de Democraten campagne hebben gevoerd onder ‘Latino’s’. Biden verloor swing state Florida doordat veel mensen uit de Latijns-Amerikaanse gemeenschap op Trump stemden. Volgens haar hadden Biden en de Democraten te weinig gedaan in Florida om de Latino’s aan hun kant te krijgen. ‘Er is niet de nodige inspanning geleverd,’ zei ze.

Trump lag vaak in de clinch met de vier congresleden. Hij vindt ze te socialistisch en stelde bij Omar, die oorspronkelijk uit Somalië komt, dat ‘het raar is dat zo’n vrouw ons vertelt hoe we ons land moeten runnen’.

Progressieve congresleden

Naast de herkiezing van ‘The Squad’, hebben ook andere progressieve Democraten een plekje weten te veroveren in het Congres. In de staat Delaware wordt Sarah McBride de eerste openlijke transgender senator van de VS. McBride hield zich de afgelopen jaren veel bezig met de rechten van transseksuelen in de publieke sector.

Ook zullen er voor het eerst twee openlijk homoseksuele zwarte mannen plaatsnemen in het Congres, namelijk Ritchie Torres en Mondaire Jones. Torres wordt het eerste Afro-Latijns-Amerikaanse homoseksuele lid van het Huis van Afgevaardigden. Hij zal het vijftiende district van New York vertegenwoordigen. ‘Vanavond hebben we geschiedenis geschreven,’ zei Torres op de avond van de verkiezingen. ‘Het is de eer van mijn leven om een wijk te vertegenwoordigen vol met essentiële arbeiders die hun leven riskeren zodat New York City blijft leven tijdens en na de pandemie.’ Mondaire Jones wordt lid van het Huis van Afgevaardigden voor het zeventiende district van New York.

Republikeinse ster

Voor de Republikeinen werd Marjorie Taylor Greene in het congres gekozen namens Georgia. Met Greene komt voor het eerst iemand in de Amerikaanse volksvertegenwoordiging die zich in elk geval in het verleden positief heeft uitgelaten over QAnon. Aanhangers van de complottheorie geloven dat de internationale politieke elite een pedofiele, satanische operatie voert en dat president Trump dat heimelijk bestrijdt. Het gedeelte van Georgia waar ze vandaan komt, staat bekend als uiterst conservatief. President Donald Trump noemde de 46-jarige zakenvrouw in augustus een ‘Republikeinse ster’ en ook andere partijprominenten spraken hun steun voor haar uit.

Licht opmerkelijk mag ook de verkiezing van David Andahl voor North-Dakota genoemd worden. De Republikeinse Andahl overleed vorige maand op 55-jarige leeftijd aan het coronavirus en kan zijn zetel dus niet innemen. Wat er met de zetel van Andahl gaat gebeuren weet North-Dakota nog niet. De moeder van Andahl zei tegen lokale media dat haar zoon heel graag verkozen wilde worden. “Hij had warme gevoelens voor ons land, hij wilde het beter maken. Hij was een boer en wilde zich inzetten voor de boeren.”

Kanye West

Kanye West, die zich kandidaat had gesteld voor het presidentschap, heeft in totaal iets minder dan 60.000 stemmen gekregen. In twaalf staten stond zijn naam op het stemformulier. Erg teleurgesteld lijkt hij niet te zijn. Nadat bekend werd hoeveel stemmen hij had gekregen hintte hij al op een nieuwe poging. Hij tweette: ‘Kanye 2024'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden