Al dagenlang protest in Iran na dood van jonge vrouw die ‘hoofddoek niet correct droeg’

In Iran wordt al dagen achtereen geprotesteerd na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Zij kwam vorige week om het leven, nadat de zedenpolitie haar had opgepakt omdat ze haar hoofddoek niet op de juiste manier zou hebben gedragen.

Tom Kieft
Een brandende politiemotor op een kruispunt in Teheran. De protesten liepen op meerdere plekken in Iran uit de hand op maandag. Naar verluidt zijn er meerdere demonstranten gedood door ordetroepen.  Beeld AFP
Een brandende politiemotor op een kruispunt in Teheran. De protesten liepen op meerdere plekken in Iran uit de hand op maandag. Naar verluidt zijn er meerdere demonstranten gedood door ordetroepen.Beeld AFP

Uit woede over de dood van Amini doen Iraanse vrouwen hun hoofddoek op straat af en steken die in brand, en filmen ze hoe ze hun haar afknippen, zo is te zien op filmpjes die online circuleren. Ook gaan er beelden rond van protesten waarbij ordetroepen traangas zouden hebben ingezet en het vuur zouden hebben geopend op demonstranten.

Een Koerdische mensenrechtenorganisatie zegt dat bij de protesten maandag vijf mensen zijn omgekomen en meerdere mensen gewond raakten. De Iraanse autoriteiten weerspreken dat er doden zijn gevallen.

Hartaanval

De 22-jarige Amini, een etnische Koerd uit het westen van Iran, was verleden week met haar familie in hoofdstad Teheran toen ze werd gearresteerd door de Iraanse zedenpolitie. Ze zou haar hidjab, haar hoofddoek, niet naar behoren hebben gedragen. Die zou ze te los om haar hoofd hebben gehad waardoor delen van haar haar onbedekt zouden zijn geweest.

Amini werd vervolgens door de agenten meegenomen in een busje. Over hoe dat eraan toeging lopen de lezingen uiteen. Volgens ooggetuigen zou ze hardhandig zijn aangepakt door de agenten, de politie weerspreekt dat. De officiële lezing is dat Amini op het politiebureau een hartaanval heeft gekregen en in een coma is geraakt. Op vrijdag overleed ze in het ziekenhuis.

De familie van de 22-jarige vrouw trekt die verklaring in twijfel. Amini zou volgens haar familie nooit eerder gezondheidsklachten hebben gehad en nooit problemen hebben gehad aan haar hart.

Na de begrafenis van Amini afgelopen zaterdag brak er protest uit. Aanvankelijk begonnen die in Saqqez, de woonplaats van de familie waar ook de begrafenis plaatsvond. Inmiddels is het protest overgewaaid naar andere steden waaronder de hoofdstad Teheran.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden