Akkoord tussen Opec en Rusland over productiebeperking

In een verklaring bevestigen leden van het oliekartel Opec en bondgenoot Rusland dat ze het donderdag eens zijn geworden over het verlagen van de productie. In mei en juni worden 10 miljoen vaten per dag minder geproduceerd om de olieprijzen te stutten.

ANP
Het logo van Opec bij het hoofdkantoor van de organisatie in Wenen. Beeld EPA
Het logo van Opec bij het hoofdkantoor van de organisatie in Wenen.Beeld EPA

Daarna wordt de productie weer iets opgevoerd. Tussen juli en december is de productieverlaging 8 miljoen vaten per dag en vanaf volgend jaar tot en met april 2022 is dat 6 miljoen vaten.

Een definitief akkoord is door de Opec+, zoals het verbond tussen het kartel en bondgenoten wordt genoemd, nog niet gesloten. Dat komt omdat Mexico nog geen goedkeuring wil geven, zegt de Saudische olieminister Abdulaziz bin Salman. Het land vindt naar verluidt dat het zijn productie te veel moet inperken. Vrijdag gaan de onderhandelingen verder.

Het akkoord volgt op een handelsruzie tussen Saudi-Arabië, de officieuze aanvoerder van de Opec, en Rusland. Beide landen waren in een prijzenoorlog verwikkeld, waarbij ze de markt overspoelden met goedkope olie. Daardoor kelderden de door de coronacrisis toch al gedaalde olieprijzen.

Hoewel een afgesproken reductie van 10 miljoen vaten per dag een record is, gingen de olieprijzen door het nieuws omlaag. De daling van de vraag naar de brandstof is door de coronapandemie nog veel harder omlaag gegaan, dus werd er op de markten gehoopt op een stevigere productieverlaging.

Opec+ wil daarom ook dat andere olieproducerende landen, zoals de Verenigde Staten, hun productie verlagen. Deze landen zouden per dag gezamenlijk 5 miljoen vaten minder moeten oppompen om het overaanbod van de brandstof te stoppen. De Amerikaanse president Donald Trump sprak donderdagavond met de leiders van Rusland en Saudi-Arabië. De deal is ‘een zeer acceptabel akkoord’, zei hij later in een persconferentie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden