null

Akkoord bereikt op klimaatconferentie Madrid

Beeld AFP

Ruim 40 uur na de geplande sluiting zijn de deelnemers van klimaatconferentie COP 25 in Madrid tot een slotakkoord gekomen. Alle staten hebben toegezegd om hun klimaatbeschermingsdoelstellingen voor 2030 volgend jaar ‘zoveel mogelijk aan te scherpen’.

De standpunten van de deelnemers lagen in Madrid ver uit elkaar. Het leek dan ook lange tijd onzeker of er een akkoord kon worden bereikt. Of met dit akkoord de doelstellingen van Parijs ook echt worden gehaald, is niet duidelijk.

Milieuorganisaties als Greenpeace en Wereld Natuur Fonds uiten flinke kritiek op de uitkomst van de conferentie. Ze beschouwen de internationale inspanningen voor meer klimaatbescherming als onvoldoende en spreken van een diepe crisis. “Deze klimaatveranderingsconferentie was een aanval op het hart van het Akkoord van Parijs,” zei een woordvoerder van Greenpeace zondag.

3,2 graden

De deelnemers van de conferentie spraken de afgelopen twee weken over hoe de rampzalige gevolgen van klimaatverandering zijn af te wenden. Op de klimaatconferentie in Parijs maakten bijna alle landen vier jaar geleden de baanbrekende afspraak dat de temperatuurstijging op aarde beperkt moet blijven tot maximaal 2, zo mogelijk 1,5 graden.

De uitvoering daarvan blijkt in de praktijk knap lastig. De uitstoot van broeikasgassen neemt wereldwijd nog altijd toe in plaats van af: dit jaar stijgt de CO₂-uitstoot nog met 1,5 procent. Zelfs met de actieplannen van de 194 landen die het akkoord van Parijs hebben ondertekend, stevent de aarde aan het eind van deze eeuw af op een temperatuurstijging van 3,2 graden, bleek eind vorige maand uit een alarmerend VN-rapport. Met elk jaar dat de CO₂-uitstoot nog stijgt, is méér actie nodig en blijft minder tijd over om het tij te keren. De VN waarschuwt voor ‘verregaande’ en zelfs ‘destructieve gevolgen’ als de landen hun klimaatambities niet snel opschroeven.

Thunberg

De jonge activiste Greta Thunberg bekritiseerde eerder de gang van zaken scherp. Op Twitter sprak ze gisteravond de vrees uit dat de top zou mislukken. ‘De wetenschap is volkomen duidelijk, maar de wetenschap wordt genegeerd,’ aldus de 16-jarige Zweedse.

Rondom de conferentie vonden de afgelopen weken veel protesten plaats. De demonstraties reflecteren de groeiende frustratie onder met name jongeren over de halfslachtige optredens van overheden om klimaatverandering aan te pakken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden