Nieuws

Agenten neergeschoten in Louisville na uitspraak in zaak Breonna Taylor

De agenten die betrokken waren bij de dood van Breonna Taylor, een van de symbolen van Black Lives Matter, worden niet vervolgd. Die bekendmaking leidde in heel Amerika opnieuw tot felle protesten.

Tom Kieft
Een man demonstreert tegen het gebrek aan vervolging van de politieagenten die Breonna Taylor doodden. Beeld REUTERS
Een man demonstreert tegen het gebrek aan vervolging van de politieagenten die Breonna Taylor doodden.Beeld REUTERS

Al ruim vier maanden scanderen demonstranten in Louisville, de grootste stad van de staat Kentucky, ‘no justice, no peace’ (geen gerechtigheid, geen vrede). De demonstranten eisen strafrechtelijke vervolging van de drie agenten die betrokken waren bij de dood van Breonna Taylor, een 26-jarige zwarte verpleegster die tijdens een politie-inval in haar huis werd doorzeefd met politiekogels.

Dat dat geen holle kreet is, werd woensdag maar weer eens duidelijk. Direct nadat een grand jury had bekendgemaakt dat de agenten niet vervolgd zullen worden, stroomden de straten van Louisville vol met betogers.

De vreedzame protestmarsen sloegen om toen de betogers oog in oog met de oproerpolitie kwamen te staan en zij met traangas werden bestookt. Vlak voor het ingaan van de woensdag inderhaast ingestelde avondklok van 21.00 uur werden twee agenten neergeschoten. Zij verkeren buiten levensgevaar.

Ook in tal van andere Amerikaanse steden gingen mensen de straat op en ook daar liepen de spanningen hoog op. In Denver in de staat Colorado reed een automobilist in op een groep demonstranten. De man is, net als veel demonstranten in het hele land, gearresteerd.

Juridische experts hadden al voorspeld dat de agenten niet voor de dood van Taylor vervolgd zouden worden, omdat in Kentucky het gebruik van dodelijk geweld uit zelfverdediging is toegestaan en de partner van Taylor op de bewuste avond als eerste had geschoten.

Veel Amerikanen zien de dood van Taylor – een ambulancemedewerker zonder strafblad – als het zoveelste voorbeeld van de manier waarop de Amerikaanse politie omgaat met levens van zwarte mensen. Ze eisen vervolging van de agenten en drastische hervormingen van het politieapparaat.

Het besluit de agenten niet te vervolgen wekte eveneens de woede van veel Democratische politici. Presidentskandidaat Joe Biden was echter ook kritisch op de demonstranten: “Geweld is nooit het antwoord,” zei hij.

Inval in huis

Taylor lag met haar vriend in bed toen de politie zonder zich bekend te maken haar woning binnenviel als onderdeel van een drugsonderzoek naar Taylors ex-vriend. De nieuwe vriend van Taylor, die de aanval overleefde en later zei dat hij vreesde dat Taylors ex de indringer was, pakte zijn geweer en schoot eenmaal, waarbij een agent in zijn been werd geraakt. De drie agenten schoten daarop 32 keer terug en doorzeefden Taylor, die nog altijd in bed lag, met acht kogels.

Een van de agenten, die ook al ontslagen is, wordt wel vervolgd voor roekeloos gedrag, omdat hij de levens van de buren van Taylor in gevaar zou hebben gebracht door op een deur en een raam te schieten. De familie Taylor heeft vorige week een civiele zaak tegen de gemeente Louisville voor 12 miljoen dollar geschikt.

Taylors dood heeft wel al een hervorming ­teweeggebracht: ‘Breonna’s wet’. De gemeenteraad van Louisville heeft in juni unaniem een verbod uitgevaardigd op zogenoemde no-knock-warrants – invallen zonder melding aan de deur die de politie volgens Taylors vriend de avond van haar dood heeft toegepast.

‘Trump, u bent geen dictator’

President Donald Trump heeft zich de woede van zijn critici op de hals gehaald door niet te garanderen dat hij de macht vreedzaam overdraagt als hij in november de verkiezingen verliest. “We zullen zien wat er gebeurt,” zei de Amerikaanse president woensdag, nadat hem was gevraagd of hij een vreedzame ­machtsoverdracht garandeert.

”Alleen al de suggestie dat de president die grondwettelijke garantie niet zou respecteren, is zowel ondenkbaar als onacceptabel,” zei Trumps partijgenoot Mitt Romney, die geldt als een criticus van de president.

‘U bent geen dictator en Amerika zal u ook niet toestaan dat u er een bent,’ twitterde Chuck Schumer, fractieleider van de Democraten in de Senaat.

“Hij zegt de meest irrationele dingen,” reageerde Trumps ­Democratische uitdager Joe Biden. “Ik weet niet wat ik hierop moet zeggen.”

Trump probeert al langer twijfel te zaaien over de ­legitimiteit van de verkiezingen. Vanwege de corona­epidemie zullen meer kiezers hun stem per post uitbrengen, maar volgens Trump werkt dat fraude in de hand. Voor die bewering is overigens geen bewijs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden