Nieuws

Agent VS ontslagen na gewelddadig staande houden onschuldige, zwarte militair

Een politieagent in de Amerikaanse staat Virginia is ontslagen, nadat beelden waren opgedoken waarop hij met een collega een zwarte militair onder schot houdt en pepperspray in het gezicht spuit. De gouverneur van de staat heeft opdracht gegeven tot uitgebreid onderzoek.

Het Parool
Luitenant Caron Nazario komt zijn auto uit nadat de agenten hem pepperspray in het gezicht hebben gespoten.  Beeld REUTERS
Luitenant Caron Nazario komt zijn auto uit nadat de agenten hem pepperspray in het gezicht hebben gespoten.Beeld REUTERS

Luitenant Caron Nazario was met zijn auto aan de kant gezet, omdat er geen geldig verzekeringsbewijs op het voertuig zat. Volgens de politie volgde de militair hun aanwijzingen vervolgens niet goed op, waardoor zij het incident behandelden als een gevaarlijke overtreding. Op de beelden is te zien dat Nazario herhaaldelijk aan de agenten vraagt wat hij fout heeft gedaan. “Dit is belachelijk,” zegt hij, terwijl de agenten een wapen op hem richten en hem opdragen uit zijn auto te stappen. De man wordt vervolgens niet alleen met pepperspray in het gezicht gespoten, maar ook hardhandig tegen de grond gewerkt, onder schot gehouden en een van de agenten dreigt hem te vermoorden.

De gouverneur van Virginia, Ralph Northam, zegt verontrust en boos te zijn vanwege de beelden. In een verklaring zegt Northam dat hij de politie heeft opgedragen een onafhankelijk onderzoek uit te voeren naar aanleiding van het incident. “We moeten blijven werken om zeker te zijn dat inwoners van Virginia veilig zijn tijdens interacties met de politie, dat de handhaving van wetten eerlijk en rechtvaardig is en dat mensen verantwoordelijk worden gehouden.”

Ambulancepersoneel behandelt Nazario, die handboeien om heeft. Hij werd zonder aanklacht vrijgelaten. Beeld REUTERS
Ambulancepersoneel behandelt Nazario, die handboeien om heeft. Hij werd zonder aanklacht vrijgelaten.Beeld REUTERS

Het incident vond op 5 december plaats, maar pas afgelopen week gingen de beelden van de bodycams van de agenten het internet over, nadat Nazario een rechtszaak had aangespannen. De militair eist een schadevergoeding van 1 miljoen dollar (zo’n 840.000 euro). Hij beweert dat de politie heeft gedreigd zijn militaire carrière te beëindigen als hij zich tegen het gedrag van de agenten zou uitspreken. Hij werd na het incident zonder aanklachten vrijgelaten.

De politie in de Verenigde Staten ligt al langere tijd onder vuur vanwege beschuldigingen van racisme en wangedrag. Vooral de dood van de zwarte George Floyd in Minneapolis in mei vorig jaar, leidde wereldwijd tot woede. De agent die wordt verdacht van de moord op Floyd staat momenteel terecht.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden