In het bergachtige Kosciuszkonatuurpark leven naar schatting 6000 brumby’s in het wild.

PlusAchtergrond

Afschieten ‘brumby’s’ zorgt voor verhit debat in Australië

In het bergachtige Kosciuszkonatuurpark leven naar schatting 6000 brumby’s in het wild.Beeld Fairfax Media via Getty Images

Milieuactivisten in Australië vinden dat de iconische ‘brumby’s’ – wilde paarden – vanuit helikopters moeten worden afgeschoten. Dat stuit op verzet van plattelandsbewoners.

Arjen van der Ziel

De kuddes wilde paarden die door de binnenlanden van Australië zwerven spreken al sinds het stichting van het land begin twintigste eeuw tot de verbeelding. De vrij rondrennende paarden, die ‘brumby’s’ worden genoemd, zijn voor veel Australiërs een symbool van hun nationale identiteit. De hoofdstad Canberra heeft ook een rugbyteam dat zichzelf The Brumbies noemt.

Maar het bergachtige Kosciuszkonatuurpark in het zuidoosten van Australië zit inmiddels behoorlijk in zijn maag met zijn naar schatting 6000 brumby’s, die de inzet zijn geworden van een hoogoplopend debat. Parkbeheerders en milieuactivisten vinden dat een deel van de dieren vanuit helikopters moet worden afgeschoten om de rest van de natuur te beschermen, maar dat stuit op fel verzet van paardenliefhebbers. Twee wetenschappers van de Australian National University publiceerden vorige week een boos opiniestuk in de krant The Guardian waarin ze de brumbylobby beschuldigen van ‘desinformatie, intimidatie, demonisering en oorlogvoering via sociale media’.

Drinkplaatsen

Europese kolonisten brachten in de achttiende eeuw de eerste paarden naar Australië. De honderdduizenden brumby’s die nu in het uitgestrekte land rondzwerven, stammen af van afgedankte en ontsnapte dieren. De beheerders van het Kosciuszkopark en milieubeschermers maken zich zorgen over de brumby’s omdat zij veel schade aanrichten. De paarden verzamelen zich rond drinkplaatsen, vertrappen planten en moerasgebieden en vernielen de leefomgeving van allerlei inheemse dieren, waaronder bedreigde kikkers, buidelratten en vissen.

Daarbij krijgen de parkbestuurders bijval van wetenschappers. Een twintigtal academici waarschuwde begin dit jaar in een rapport dat de brumby’s op grote schaal inheemse ecosystemen verwoesten. De onderzoekers stellen dat afschieten het verstandigst is, omdat andere beheersmethoden, zoals verplaatsing van de dieren of geboortebeperking, te kostbaar en ineffectief zijn. ‘Paarden horen binnen een omheining, niet in ons park,’ luidt de slogan van de pressiegroep Reclaim Kosci.

Maar de pleidooien om de dieren af te schieten, stuiten op diepe emoties in New South Wales, de deelstaat waarin het park ligt. Voor velen daar zijn de brumby’s nauw verbonden met de geschiedenis van Australië en met hun plattelandscultuur. Paardenliefhebbers noemen afschieten vanuit de lucht bovendien wreed, omdat het vaak meerdere schoten en enige tijd zou kosten om een dier te doden.

Outdoorlevensstijl

De pleitbezorgers van de brumby’s hebben de deelstaatregering aan hun zijde gekregen. Die loodste vorig jaar, tot grote ergernis van milieugroepen, een wet door het lokale parlement waardoor de paardenpopulatie voortaan alleen nog met niet-dodelijke middelen mag worden beheerd. “Niets staat meer voor de Australische outdoorlevensstijl dan de brumby,” verklaarde vicepremier John Barilaro bij de introductie van het wetsvoorstel in de volksvertegenwoordiging.

Vorige week kreeg het geruzie over de brumby’s, die op sommige andere plekken in Australië wel worden afgeschoten, een vervolg toen het parlement van New South Wales opnieuw debatteerde over de omstreden wet. Dat debat was door milieuactivisten met een handtekeningenactie afgedwongen, maar het veranderde niks, tot grote opluchting van de paardenfans.

“Het is ze niet gelukt,” jubelde een brumby-liefhebber op een Facebookpagina vol foto’s van aaibare paarden op berghellingen. “De brumby’s zullen nog steeds worden beheerd. Ze zullen alleen niet van alle kanten worden beschoten.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden