Afghaanse regering laat opnieuw talibanleden vrij

De Afghaanse regering heeft zaterdag nog eens honderd talibangevangenen vrijgelaten. Dat deelde de Nationale Veiligheidsraad zondag mee.

ANP
Legervoertuigen in Afghanistan.  Beeld EPA
Legervoertuigen in Afghanistan.Beeld EPA

Ze hebben zich verplicht niet langer deel te nemen aan gevechten. Talibanleden werden vrijgelaten afhankelijk van hun gezondheid, leeftijd en resterende gevangenisstraf.

Sinds woensdag heeft de regering in totaal driehonderd talibanstrijders vrijgelaten. Volgens een woordvoerder zou zondag nog een andere groep moeten volgen. Het exacte aantal was nog onduidelijk.

De taliban lieten weten zondag twintig regeringsgevangenen vrij te zullen laten in de zuidelijke stad Kandahar, de eerste overdracht van de kant van de militante groepering sinds het begin van het vredesproces.

Vredesonderhandelingen

De uitwisseling van gevangenen was opgenomen in een door de Verenigde Staten ondertekende overeenkomst met de taliban op 29 februari in Doha als voorwaarde voor Afghaanse vredesonderhandelingen.

De regering van Kabul was er niet bij betrokken omdat de taliban had geweigerd rechtstreeks met hen te spreken. Er moeten maximaal 5000 talibangedetineerden vrijkomen in ruil voor 1000 gevangenen die de militante islamistische groepering vasthoudt.

Er is al weken een dispuut over de uitruil. President Aschraf Ghani had enkele weken geleden bevolen om niet alle strijders tegelijk vrij te laten.

Langste oorlog ooit

Voor de VS is de bijna twintig jaar voortslepende strijd de langste oorlog ooit. De regering wil er een punt achter zetten en hoopt dat de soennitische extremisten van de taliban dat ook willen. De VS vielen Afghanistan binnen omdat de taliban onderdak boden aan de terrorist Osama bin Laden (1957-2011) en andere leden van diens terreurnetwerk al-Qaeda.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden