Update

Afghaans ambassadepersoneel en gezinnen op weg naar Nederland: ‘We zijn opgelucht’

Vrijwel al het lokale Afghaanse ambassadepersoneel - en hun gezinnen- worden zaterdag alsnog geëvacueerd. Het gaat om 207 mensen die met diverse vluchten naar Nederland komen. Eerder bleven zij achter terwijl de Nederlandse diplomaten wel gered werden.

Niels Klaassen
Een MRTT, een tank- en transportvliegtuig van Defensie, met aan boord circa 180 mensen uit Afghanistan, tijdens de landing op de Polderbaan op luchthaven Schiphol. Beeld ANP
Een MRTT, een tank- en transportvliegtuig van Defensie, met aan boord circa 180 mensen uit Afghanistan, tijdens de landing op de Polderbaan op luchthaven Schiphol.Beeld ANP

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt de evacuatie van ruim 200 Afghanen die voor Nederland werkten na berichtgeving hierover van NRC.

Dat is een opsteker voor de Nederlandse missie. Er was afgelopen week veel kritiek op de evacuatie van het Nederlandse ambassadepersoneel uit Kaboel. Zij konden vorig weekeinde al in veiligheid worden gebracht, maar de Afghaanse medewerkers werden toen niet opgehaald. Volgens berichten waren Nederlandse diplomaten ‘als een dief in de nacht’ vertrokken en lieten ze zo het lokale personeel in de steek.

Nu worden zij alsnog in veiligheid gebracht. Het gaat volgens Buitenlandse Zaken om ‘vrijwel alle’ personeelsleden en hun families. Waarom het vandaag wel lukte hen in veiligheid te brengen, is onduidelijk.

Geëvacueerd

Sinds de Nederlandse evacuatie afgelopen woensdag begon zijn 118 mensen op de Nederlandse lijst met Defensietoestellen gehaald, 17 konden er mee op vliegtuigen van bondgenoten. In dat cijfer zijn de mensen die vandaag een vlucht hebben kunnen nemen nog niet meegenomen. Het gaat om mensen met een Nederlands paspoort en dus ook om Afghanen die voor Nederland gewerkt hebben als tolk, bewaker of kok.

Op de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp (Groningen), waar die laatste groep wordt opgevangen, zijn nu 78 Afghaanse evacués. Defensie heeft in totaal 368 mensen uit Kabul geholpen, van wie ook een groot deel door moet naar andere landen.

700 Nederlanders in Afghanistan

Bij de middagvlucht zat ook weer een groep (aantal onbekend) van de Nederlandse evacuatielijst. Dan gaat het om Nederlanders die in Afghanistan op (familie)bezoek waren, maar ook Afghaanse tolken en andere medewerkers van militaire missies. In totaal zijn nog zevenhonderd mensen met Nederlands paspoort in Afghanistan, daarbovenop wil Nederland nog honderden Afghaanse helpers en hun gezinnen hierheen halen.

Defensie heeft daarom een luchtbrug vanuit de Afghaanse hoofdstad Kabul. Mensen worden naar een veilig land in de regio gebracht, en van daaruit gaan ze met een groter toestel naar Nederland. Volgens de planning gaat er drie keer per dag een vlucht. Hiervoor heeft Defensie twee C-130-toestellen beschikbaar. Een daarvan is sinds donderdag stuk.

Penibel

De situatie op en rond het vliegveld in Kabul is nog altijd penibel. Mondjesmaat slagen mensen erin de luchthaven te bereiken, de Taliban beheren de routes, toegangspoorten naar het vliegveld gaan vanwege de massale toestroom soms helemaal dicht.

Enkele landen halen nu - onder zware militaire beveiliging - evacués op net buiten het vliegveld, bijvoorbeeld uit een nabijgelegen hotel. Maar zover bekend is waagt Nederland zich daar vooralsnog niet aan, al kan de woordvoerder daar niet op ingaan ‘in het kader van de veiligheid van de mensen daar’. “Wat ik wel kan zeggen: er is een Nederlands ambassadeteam ter plekke met dik zestig militaire beveiligers en we kijken naar alle alternatieven om mensen op tijd in veiligheid te brengen.”

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie meldt: “We doen geen uitspraken over wat we allemaal wel of niet doen, het is koorddansen met de veiligheid. De situatie is chaotisch en fragiel. Als we te veel melden kan dat afbreuk doen aan de voortgang van de missie en kan het de veiligheid van ons personeel en evacués in gedrang brengen.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden