Plus

Advocaat vreest wraak van de president van Oeganda

De Oegandese advocaat Fred Mukasa diende bij het Internationaal Strafhof in Den Haag een klacht in tegen president Museveni. Hij durft niet meer naar huis te gaan.

Erik van Zwam
Mensen­rechten-advocaat Fred Mukasa: ‘We zullen bewijs tegen Museveni online publiceren.’ Beeld
Mensen­rechten-advocaat Fred Mukasa: ‘We zullen bewijs tegen Museveni online publiceren.’

In een Amsterdams bruin café tegenover het Oosterpark zit Fred Mukasa, mensenrechtenadvocaat uit Oeganda. Ondanks zijn hartelijke lach is hij gespannen. Mukasa kwam begin februari naar het advocatencongres Innovating Justice in Den Haag. Maar de eigenlijke reden voor zijn komst was een bezoek aan het Internationaal Strafhof (ICC) om een klacht in te dienen tegen de president van Oeganda, Yoweri Museveni, wegens misdaden tegen de menselijkheid.

Zijn gesprekken met aanklagers en een rechter bij het Strafhof lekten uit. Mukasa ontmoette de ambassadeur van Oeganda bij de Europese Unie, Mirjam Blaak Sow, op het congres. De van oorsprong Nederlandse bedreigde hem, zegt Mukasa. “Ze zei dat ik mijn land had verraden. Ze maakte mij duidelijk dat ik nu in grote problemen zit.” Hij durft niet meer terug naar zijn land.

De ambassadeur reageert verbaasd als ze wordt geconfronteerd met de beschuldiging van Mukasa. Ze heeft hem inderdaad ontmoet op het advocatencongres en kort gesproken. “Dat soort uitspraken, zoals landverraad, krijg ik niet over mijn lippen,” zegt Blaak Sow verontwaardigd. “Als ambassadeur ben ik er voor alle Oegandezen, ook voor tegenstanders van de regering.”

Mukasa gelooft daar niets van en vreest bij terugkeer onmiddellijk te worden gearresteerd. “Ik verdwijn meteen in de gevangenis en martelen is in Oeganda heel gewoon. Mijn leven loopt gevaar. Ook in Nederland.” Blaak Sow vindt dat regelrechte onzin. “Hij kan gewoon terug naar Oeganda en loopt daar geen enkel risico,” zegt ze gedecideerd.

Argwaan

Mukasa is bovendien verbaasd dat zijn geheime gesprekken met het Internationaal Strafhof in Oeganda bekend zijn. Hij verwijt het ICC de geheimhouding te hebben geschonden. Zijn argwaan was al groot omdat hij al eerder diverse keren schriftelijk aan het Strafhof had gevraagd om een onderzoek naar Museveni. Hij stuurde bewijs mee in de vorm van getuigenissen, video’s en foto’s. “Ik kreeg nooit antwoord, daarom ben ik zelf naar Den Haag gegaan.”

De zaak gaat over een slachtpartij in de stad Kasese in de Rwenzori-regio in West-Oeganda in 2016, waarbij soldaten vele tientallen mensen doodden en tweehonderd getrouwen van de lokale koning Omusinga Charles Mumbere van het Bugandakoninkrijk gevangennamen. De koning werd daarbij ook gearresteerd en zit nog steeds vast. In het gebied zijn al lang grote spanningen, mede door rebellengroepen die vanuit Rwanda, Congo en Oeganda in Kasese opereren. “Museveni deed daar weinig tegen, maar stuurde wel het leger op de bevolking af, die tegen het geweld protesteerde.”

Mukasa wil dat de slachting in Kasese door het Internationaal Strafhof wordt onderzocht en dat Museveni wordt vervolgd. Twee jaar werkte hij met een team van meer dan tien advocaten aan het verzamelen van bewijzen, maar tot zijn grote teleurstelling doet het Strafhof er tot nu toe niets mee. Het Strafhof wil volgens hem nu meer bewijs zien. “We gaan dat verzamelen, maar zullen de bewijzen meteen online publiceren, zodat niemand er meer omheen kan en het ICC onder druk komt te staan om Museveni aan te klagen.”

Geduchte reputatie

Mukasa heeft in Oeganda een geduchte reputatie. Hij won rechtszaken over landroof door generaals. Ook de salarisverhoging en hogere bonussen voor parlementariërs hield hij via de rechter tegen. Hij stond lhbt-cliënten bij in een land waar homoseksualiteit streng verboden is.

Maar de druk neemt nu wel erg toe. Zijn vrouw en kinderen in Kampala kregen bezoek van de politie. Bij het kantoor van zijn broer, die aan het hoofd staat van een organisatie die opkomt voor onderdrukten – onder wie lhbt’ers – is een huiszoeking geweest. Daarbij zijn veel documenten en computers meegenomen met namen van homo’s, lesbiennes en transmensen. “Als advocaat stond ik die lhbt’ers bij.”

Nu bekend is dat hij Museveni wil laten vervolgen voor misdaden tegen de mensheid is volgens hem zijn krediet op in Oeganda. “De druk op mij is erg groot. Ik weet niet hoe het verder moet.” Hij heeft Nederland gevraagd zijn visum te verlengen, dat op 17 maart afloopt. Asiel aanvragen wil hij niet. “Die procedure duurt heel lang en dan kan ik mijn werk niet doen.” Met een verlenging van zijn visum koopt Mukasa tijd om naar een echte oplossing te zoeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden