Activisten varen voor niets richting afgelaste klimaattop Chili

Het is in Chili dusdanig onrustig dat ­president Sebastián Piñera zijn land geen geschikte gastheer acht voor twee internationale conferenties, die de komende maanden zouden worden gehouden. Het besluit heeft niet alleen consequenties voor Chili.

David van Unen
Op een scherm in de hoofdstad Santiago is de Chileense President Sebastian Pinera te zien tijdens een live uitzending. Hij kondigde aan twee grote internationale conferenties af te blazen. Beeld Esteban Felix/AP
Op een scherm in de hoofdstad Santiago is de Chileense President Sebastian Pinera te zien tijdens een live uitzending. Hij kondigde aan twee grote internationale conferenties af te blazen.Beeld Esteban Felix/AP

“Dit is een moeilijke beslissing ­geweest,” zei Piñera woensdag in zijn presidentieel paleis in Santiago de Chile. “Ik begrijp het belang van deze conferenties voor ons land, maar een president moet de wil van zijn volk boven alles stellen.”

In de eerste week van december had Santiago het toneel moeten zijn van de COP, een jaarlijkse conferentie over het klimaat en in het bijzonder over de naleving van de afspraken die ­regeringsleiders in 2016 in Parijs ­hebben gemaakt. Mogelijk kan de top op korte termijn uitwijken naar mede­organisator Costa Rica, anders is de Duitse stad Bonn volgend jaar een optie.

Dat Santiago nu niet langer geschikt blijkt, is niettemin slecht nieuws voor de opvarenden van de Regina Maris. Dat zeilschip voer begin deze maand op initiatief van Amsterdammer ­Jeppe Bijker uit vanuit de Amsterdamse haven, met Chili als eind­bestemming.

Het jacht passeerde net Kaap­verdië – ten westen van Senegal – toen er even mobiel bereik aan boord was en Piñera’s aankondiging bekend werd, zegt opvarende Moon Weijens tegen Het Parool. Na een nacht voor anker bij de hoofdstad Praia is besloten door te varen naar Brazilië, om vanuit daar naar Costa Rica te reizen. Weijens: “En als het daar ook niet doorgaat, hopen we in die regio in elk geval ervaringen op te kunnen doen en te leren hoe mensen daar over duurzaam reizen denken.”

Handelsoorlog

Chili zet ook een streep door de Asia-Pacific Economic Cooperation (Apec), waar regeringsleiders uit Azië en de Amerika’s elkaar zouden ontmoeten. De Russische president Vladimir Poetin zegde gisteren af voor de top, maar normaal gesproken waren de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese collega Xi ­Jinping daar wel aanwezig geweest.

De VS en China bestoken elkaar al maanden met invoertarieven op elkaars producten. Juist de Apec-top in Santiago zou worden aangegrepen voor het ondertekenen van een conceptvredesakkoord voor die handelsoorlog. Chili was door de relatieve neutraliteit voor beide landen een geschikt toneel.

Zowel Peking als Washington toonde zich vanochtend optimistisch over het rondkomen van een deal. Waar die wordt ondertekend, zal nog moeten blijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden